Zaradi vedno večjega števila hospitaliziranih, tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih v slovenskih bolnišnicah, rahljanja ukrepov za zdaj še ne moremo pričakovati. Bi pa naj v četrtek padla odločitev o vrnitvi otrok v šolo.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 4587 testih potrdili 1176 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 25,6-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 925 pacientov, 146 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 57 oseb, 24 oseb pa je zaradi bolezni umrlo. Skupno število umrlih danes znaša že 212.

Razmere v zadnjem tednu so se popravile, število okužb je manj, padel pa je tudi delež vseh okužb. Tako se je predvsem v zadnjem tednu rast okužb močno upočasnila in naj bi že dosegla svoj vrh. Kljub temu pa Kacin pravi, da se število posameznikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi koronavirusa, povečuje in se bo povečevalo še dalj časa.

Zaradi tega rahljanja ukrepov še ni na vidiku, dodaja Kacin, ključna odločitev o vrnitvi otrok v osnovne šole pa bi naj padla v četrtek. 

Kapacitete Splošne bolnišnice Celje so polne

Podobno pravi tudi vršilec dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić. Splošna bolnišnica Celje je namreč tretja največja covid bolnišnica v Sloveniji, ki se ponaša s tremi covid oddelki.

Tam je bilo od 22. septembra letošnjega leta zaradi koronavirusa hospitaliziranih že 1137 bolnikov, na intenzivnem oddelku je bilo zdravljenih 257 bolnikov, v bolnišnici pa je do današnjega dne umrlo 39 bolnikov. Razpon starosti ljudi, ki so izgubili bitko za covidom, je od 64 let do 95 let. Povprečna starost bolnikov na splošnem covid oddelku Splošne bolnišnice Celje je 61 let, na intenzivnem pa 70 let.

20 odstotkov bolnikov prihaja iz domov starejših občanov. Pri tem Kovačić poudarja, da število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje s kisikom narašča tudi v njihovi bolnišnici. V Celju imajo na splošnem covid oddelku na razpolago 89 postelj za bolnike s koronavirusom, kjer je trenutno prosta še samo ena, na intenzivnem oddelku pa 19 postelj, kjer pa je tudi prosta samo še ena postelja. Njihove kapacitete so tako praktično polne, 17 bolnikov zato še čaka na sprejem v bolnišnico.

Velik problem Splošne bolnišnice Celje je tudi obolelost zdravstvenega kadra. Na bolniškem staležu imajo 177 medicinskih sester in 23 zdravnikov, gre za okoli deset odstotkov zaposlenih. Problem je tudi utrujenost zdravstvenega osebja. »Pomagajte nam, da zdržimo ta val, jaz predvidevam, da bo to še nekaj tednov in ga bomo premagali. Potem pa lahko rečem, nasvidenje v naslednji vojni, ko bo prišel naslednji val. Ampak iz vala v val smo vedno bolj izkušeni,« zaključuje Dragan Kovačić.

Zadnji dom na udaru je Socialno varstveni zavod Hrastovec

V domovih za starejše je na novo okuženih 112 stanovalcev, med zaposlenimi je na novo okuženih 44 posameznikov, osem stanovalcev domov za starejše pa je včeraj umrlo. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič pravi, da je največ okužb še vedno na Gorenjskem, kjer pa se situacija v socialnovarstvenih zavodih za starejše tam umirja. Na drugi strani pa bi se naj razmere zaostrovale na Primorskem.

Dom, o katerem smo v zadnjih dneh veliko slišali, je tudi Trubarjev dom upokojencev v Zidanem Mostu, kjer imajo okuženih 51 stanovalcev, 67 stanovalcev je že ozdravelo, situacija pa bi se tudi tam naj počasi umirjala. Zadnji dom na udaru koronavirusa pa je socialnovarstveni dom v Hrastovcu, kjer imajo trenutno okuženih 28 stanovalcev in 16 zaposlenih.

»Brez predanih ljudi in strokovnega znanja, ki ga premorejo, bi lahko bila situacija v domovih za starejše slabša. Domovi delajo dobro. Spoštujejo postavljene protokole,« zaključuje Cveto Uršič. 

Na ministrstvu so preko poletja zagotovili 26 milijonov evrov dodatnih sredstev za kadre v domovih za starejše. Pri tem je 77 domov za starejše občane zaposlilo 118 novih sodelavcev, še 114 jih je vključilo v delovne procese preko javnih del. Veliko so pri tem pripomogli tudi študentje, ki so v tem času opravili več kot 30.000 ur.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice