Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je tudi letos izvedlo raziskavo o urejenosti javnih stranišč v Sloveniji. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 85 občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji.

Komisija Društva za kronično vnetno črevesno bolezen je tekom leta ocenjevala dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material. Tekom leta so člani komisije prevozili 4.270 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na 149 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji.

Naj javno stranišče

Omenjeno društvo vsako leto podeli naziv Naj javno stranišče. Komisija je ugotovila, da imajo najlepše urejena javna stranišča v Mestni občini Ljubljana, najslabše pa v občini Laško. 

Namen akcije je predvsem ozaveščanje javnosti o težavah ljudi s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki morajo stranišča pogosto obiskovati. Hkrati pa želi društvo spodbuditi občine in druge javne institucije k razmisleku o čistih in primerno urejenih straniščih, ki so pomembna tudi za širšo javnost.

Namen je dosežen

Predsednica ocenjevalne komisije Petra Leskovšek Lasetzky ugotavlja, da so lani dobro uvrščene občine še izboljšale svoje ocene in se približale najvišji možni oceni 5. 

»Seveda pa smo še vedno zaskrbljeni nad podatkom, da kar 44 občin od 85 nima javnih stranišč. Tem bomo tudi letos za vzpodbudo pri gradnji podelili zidak,« poudarja predsednica komisije.

Ocenjeni sanitarji v Mestni občini Maribor

Med občinami, ki so letos napredovale po lestvici navzgor je poleg Ajdovščine, Radovljice in Izole tudi Mestna občina Maribor. 

V Mestni občini Maribor je komisija pregledala in ocenila sanitarje v Mariborskem mestnem parku za akvarijem-terarijem in v neposredni bližini otroških igral. Sledil je pregled sanitarij pod Tursitično informacijskem centrom ter na Vodnikovem trgu, kjer je Mariborska tržnica. V pregled so bili vključeni tudi sanitarji v Magdalenskem parku, na Lentu pri Starem mostu in za Osnovno šolo Leona Štuklja.

Opozorilo komisije 

»Sanitarije zaradi prestrmega nagiba do vrat in napačnega odpiranja vrat niso primerne za osebe na invalidskih vozičkih. Mestno občino Maribor smo na to težavo opozorili že pred leti,« poudarja komisija.

Mestna občina Maribor je po ocenjevalnih kriterijih zato dosegla skupno oceno 4,20 in osvojila 19. mesto

Bencinski servis v samem vrhu

V kategoriji najlepše urejenega stranišča na bencincinskih servisih pa je priznanje za Naj javno stranišče za leto 2019 prejel Bencinski servis Petrol Grabonoš proti Mariboru. Komisija je tamkajšnje sanitarje ocenila z 4,18 točkami od 5,00 možnih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice