Dobra polovica, natančneje 52 odstotkov Slovencev, namerava glavnino poletnega dopusta preživeti v Sloveniji, kaže raziskava Slovenske turistične organizacije.

Slovenska turistična organizacija je z raziskavo ugotavljala potovalne namere domačih gostov za letošnjo poletno sezono. Pri tem ugotavlja, da bo 41 odstotkov Slovencev, ki bodo glavnino dopusta preživeli v Sloveniji, odšlo na več krajših oddihov, četrtina na en krajši oddih, petina si bo privoščila kombinacijo obojega.

Skoraj polovica namerava dopustovati ob morju, sledijo tisti, ki bodo dopustovali v termah, 37 odstotkov, in v gorah, 36 odstotkov. 32 odstotkov jih bo glavni del dopusta preživelo v tujini, 16 odstotkov pa jih ne bo šlo na dopust. Turistične bone namerava porabiti 94 odstotkov vseh, ki bodo dopustovali.

Za dopustovanje v Sloveniji so se anketiranci odločili, ker bodo prejeli vrednostni bon, 42 odstotkov, ker se v Sloveniji počutijo varno, 41 odstotkov, ter zaradi naravnih lepot, 41 odstotkov. 

Na glavnem poletnem dopustu bo tretjina prenočevala v zasebnih sobah, apartmajih ali hišah, 15 odstotkov jih bo bivalo v hotelu, ki je del hotelske verige, 12 odstotkov pa v kampu. Rezervacijo si večina namerava urediti do en mesec vnaprej ali pa v zadnjem hipu, 72 odstotkov vprašanih pa pravi, da bodo rezervacijo uredili neposredno pri ponudniku.

Glede na poročanje anketirancev o potrošnji na zadnjem dopustu, ki so ga preživeli v Sloveniji, kaže, da so anketiranci za letošnji glavni dopust v Sloveniji pripravljeni potrošiti približno enako za nastanitev ter več za kulinariko in kulturo. Za nastanitev v Sloveniji bi tako v povprečju odšteli do 38 evrov na noč, za obrok v gostinskih lokalih do 23 evrov, za kulturo oziroma zabavo pa do 13 evrov na dan.

Turistične bone bo unovčilo kar 94 odstotkov vprašanih

Med tistimi, ki bodo letos dopustovali, namerava vrednostne bone unovčiti 94 odstotkov vprašanih. Učinek turističnih bonov je opazen, saj 33 odstotkov anketiranih pravi, da so glavni povod za dopust v Sloveniji, za 36 odstotkov pa so razlog za dodaten oddih. Petina bo zaradi bonov svoje počitnice podaljšala, četrtina pa bo na počitnicah potrošila več kot sicer.

Raziskava je pokazala še, da je med Slovenci indeks strahu pred okužbo s covidom-19 razmeroma nizek, saj se polovica vprašanih okužbe ne boji. Vseeno pa so vprašani dobro seznanjeni z novimi higienskimi standardi. 

Med tistimi, ki ne bodo dopustovali, so med poglavitnimi razlogi predvsem pomanjkanje finančnih sredstev, kar je navedlo 34 odstotkov vprašanih, poraba sredstev za druge dobrine, 26 odstotkov, ter skrb za varnost in zdravje, 23 odstotkov. Zaradi zaprtja mej ne bo dopustovala približno desetina vprašanih.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Revez (nepreverjen)

Ajde ka gremo malo na podezelje naprimer k firbasovim v cogetince

Starejše novice