Družina Podgoršek v Stogovcih v občini Majšperk je to jesen vzgojila najdaljšo bučo v Sloveniji. Koliko dolginka meri? Morda več kot vi!

Pri Podgorškovih se z vzgojo jedilnih in okrasnih buč vseh vrst, velikosti in oblik ukvarjajo že dobro desetletje. »Pri tem sodeluje vsa družina; mož, obe hčerki in jaz. Letos smo vzgojili 178 centimetrov dolgo bučo. Gre za užitno sorto, imenovano Legionarka. Poklicala sem v Mozirski gaj, kjer sicer izbirajo le najtežje buče, pa so letos dodali novo kategorijo najdaljših buč,« je povedala Damjana Podgoršek.

Izjemno veliki buči so na vrtu napravili poseben lesen podstavek, na katerem je rasla. Ko je nastopil čas za tekmovanje, so bučo odrezali s podstavkom vred. V avtomobil so jo sicer komaj spravili, saj je segala od armaturne plošče do zadnjega stekla.

»Buča je bila že med vožnjo deležna številnih radovednih in občudujočih pogledov,« je povedala Podgorškova.

Bo rekord kmalu potolčen?

O skrivnosti uspeha Podgorškova kaj dosti ni želela povedati: »Nič posebnega, buče potrebujejo dosti zalivanja.«

Podgorškovi so svoje buče razstavili že na Zahvali polju v sosednji občini Kidričevo, kjer je bila njihova 74,5 kilograma težka buča najtežja. Z bučami so dekorirali tudi svojo hišo in vrt, nova presenečenja pa napovedujejo za noč čarovnic. Kaj pa bo z najdaljšo bučo? Do 6. oktobra bo še na ogled v Mozirskem gaju, potem jo bodo posušili in shranili za spomin.

»Naša buča je pravzaprav le trenutna rekorderka. Na našem vrtu namreč raste še ena velika buča, ki ji do njene predhodnice manjka le še kak centimeter. Če bo vreme lepo, bo čez kak dan, dva rekord padel,« je povedala Podgorškova.

Foto: Zlatka Podgoršek (najdaljša slovenska buča)

Najdaljša slovenska buča ni tudi najdaljša buča na svetu

Državno tekmovanje za najtežjo bučo so v Mozirskem gaju 21. septembra organizirali že devetič. Zmagala je 658-kilogramska buča že prekaljenega vzgojitelja buč Uroša Fifolta iz Novega mesta. Drugo mesto je pripadlo Martinu Jehartu z bučo, težko 631 kilogramov, tretje pa Janku Lovšetu s 578 kilogramov težko bučo.

Foto: Mozirski Gaj Park Cvetja, Facebook (najtežja buča leta 2019)

Buča iz Stogovcev je slovenska, ne pa tudi svetovna rekorderka. To je postala skoraj štiri metre dolga buča, ki jo je v Slovenijo z avtobusom pripeljal Goran Lazić iz Srbije. Prvič so podelili še plaketo za najlepšo bučo. Vzgojil jo je Sebastijan Kojzek iz Ruš.

Foto: Mozirski Gaj Park Cvetja, Facebook (najdaljša buča na svetu)

Prvo mesto državnega prvenstva v Mozirskem gaju je vzgojitelju prineslo 700 evrov, drugo 350 in tretje mesto 210 evrov, četrto do deseto mesto pa po 10 evrov.

Foto: Mozirski Gaj Park Cvetja, Facebook

Slovenski državni rekord: skoraj 800 kilogramov

Rekord na vseh dosedanjih tehtanjih v Mozirskem gaju je s 697 kilogrami dosegla buča Janka Lovšeta leta 2016. Državni rekord pa znaša kar 794,5 kilograma, tudi tisto bučo je leta 2014 vzgojil Janko Lovše.

Foto: Mozirski Gaj Park Cvetja, Facebook

Šala se je razvila v tradicijo

Leta 2008 je gojitelj buč Tone Iršič v Mozirski gaj sporočil, da je uspel vzgojiti 145 kilogramov težko bučo. Takrat so se dogovorili, da bodo bučo velikanko razstavili, iz tega pa se je z leti razvila že tradicionalna razstava.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice