Inšpektorji so v vsakoletnem nadzoru v nekaterih trgovskih centrih odkrili, da so v mesarji v maso za pleskavice in čevapčiče mešali žveplov dioksid, da bi preprečili oksidacijo.

Prisotnost prepovedanega aditiva so ugotovili v poslovalnici supermarketa z vzorčenjem 6. junija 2019,  v drugi poslovalnici iste trgovske je uporabo sulfita priznal celo sam zaposleni.

Inšpekcija je nato ugotovila uporabo sulfita tudi v mesnici tretje trgovske verige in to v poslovalnicah v različnih krajih Slovenije. Ugotovljena količina žveplovega dioksida je bila takšna, da so vzorci bili ocenjeni kot nevarna živila

Inšpektorji izvedli posebni nadzor in odkrili še več nepravilnosti

Zaradi ugotovljene vsebnosti žveplovega dioksida, ki spada med alergene, so v septembru in oktobru izvedli poseben uradni nadzor nad uporabo tega aditiva.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je poseben nadzor izvajala:

  • na sedežih trgovskih verig, ki imajo v svojih trgovinah mesnice, v katerih pripravljajo mesne pripravke (čevapčiče, pleskavice in pečenice),
  • v mesnicah in
  • v gostinskih obratih, ki sami pripravljajo zgoraj navedene mesne pripravke. 

Pregled so tako izvedli pri osmih trgovskih verigah, dvaindvajsetih mesnicah in sedemnajstih gostinskih obratih. Žveplov dioksid so ugotovili predvsem v obratih mesnic, ki so del večjih trgovskih verig. Nosilci živilske dejavnosti so sicer dolžni izvajati lasten notranji nadzor, ampak v okviru tega niso ugotovili uporabo nedovoljenega aditiva. 

Inšpektorji so v okviru nadzora izdali devet opozoril, v enem primeru prepovedali prodajo in promet mesnih pripravkov, v dveh primerih pa so uvedli prekrškovni postopek.

Aditivi iz skupine sulfitov spadajo med aditive, ki se v mesu in mesnih pripravkih ne smejo uporabljati. Žveplov dioksid poleg tega spada v skupino alergenov, uporabljal pa se je za preprečevanje oksidacije mesnega pripravka.

V praksi to pomeni, da je sulfit staro meso obarval, da je meso na videz delovalo sveže in rdeče barve.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice