November je čas osveščanja o različnih zasvojenostih, ki so še vedno težava sodobne družbe

Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja 4. novembra konferenco v Laškem, kjer bodo povabili strokovnjake različnih strok. Letošnjo konferenco bodo posvetili srečanju z »net generacijo«, spoznavanju njenih značilnostih in izzivom pri delu z njo. Mesec november je namreč čas, ko različne organizacije v Sloveniji osveščajo o zasvojenosti in njenem preprečevanju s spodbujanjem dialoga.

Zasvojenost je bolezen, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost ter pusti posledice tako v družini zasvojenega kot v širši okolici, zato o njej govorimo, ko se določen vedenjski vzorec prične ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v življenju zasvojenega posameznika, poroča inštitut.

Četudi ob pojmu zasvojenost običajno pomislimo na zlorabo drog, gre tudi za širše razsežnosti, kot so vedenjske zasvojenosti – z igrami na srečo, pornografijo, hrano, odnosi, delom, nakupovanjem in sodobnimi tehnologijami.

Prvi korak na poti do okrevanja je spoznanje posameznika, da ima težavo in da jo želi razrešiti, saj je ena najnevarnejših posledic zanikanje, ki je nezaveden obrambni mehanizem s številnimi posledicami na telesno, duševno in socialno zdravje.

Tako so ključne preventivne aktivnosti, ki pomagajo izboljševati oziroma krepiti blaginjo posameznika in skupnosti, najučinkovitejše pa so, če so prisotne že pri mlajših in nato v vseh življenjskih obdobjih, poroča STA.

Zato je potrebno ponuditi mladostnikom uravnoteženo okolje, v katerem bodo imeli občutke varnosti in slišanosti. »Po drugi strani pa morajo imeti postavljene jasne meje s posledicami vred, mora jim biti dana odgovornost za lastna dejanja,« izpostavljajo v društvu Projekt človek.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice