Slika je simbolična.
Verjetno ste se že sami kdaj znašli v situaciji, ko ste med trgovskimi policami iskali najboljše sadne sokove. Pa pomislite, kaj vas je bolj pritegnilo: embalaža ali delež sadja v napitku?

V trgovinah na policah lahko najdemo vedno več vrst sadnih sokov med katerimi so tudi velike razlike. Te lahko opazimo že v njihovem imenu, saj nam že ta pove, kakšna količina sadja je v soku. 

Poznate razliko med sadno pijačo, nektarjem in sadnim sokom?

Delež sadja v napitkih je zelo različen. 

Sadni sok je definiran kot izdelek, ki je narejen iz užitnega dela sadja. To pomeni, da je v njem 100 odstotni sadni delež. Sok pridobivajo s prešanjem sadežev. 

Sadni nektar vsebuje manjši delež sadja saj je sestavljen iz sadnega soka h kateremu je dodana voda, sladkor, med ali sladila. V večini nektarjev tako najdete med 25 in 50 odstotkov sadnega soka.

Pod sadno pijačo pa uvrščamo vse tiste napitke, kjer je delež sadja manjši od 25 odstotkov. 
 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Pitje sadnih napitkov lahko prinaša tudi težave

Kljub temu, da sadni napitki veljajo kot energijsko bogata živila pa prinašajo tudi določene nevšečnosti.

»Prekomeren vnos energije iz kateregakoli vira je povezan z večjim tveganjem za prekomerno telesno maso in druge kronične nenalezljive bolezni še posebno takrat, kadar nismo zadostno telesno dejavni. Zato velja priporočilo, da zaradi visoke vsebnosti sladkorja, vse sladke napitke omejimo«, zapišejo na strani Zveze potrošnikov Slovenije.
 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Kaj svetuje Zveza potrošnikov Slovenije?

Zveza potrošnikov kupcem svetuje, da naj pozornost ob nakupu namenijo predvsem deklaraciji. Privlačne slike sadja iz embalaže namreč velikokrat zavajajo. Prav tako priporočajo, da raje kot sadne sokove uživate sveže sadje, saj je takrat občutek sitosti dolgotrajnejši. Za odžejanje raje spijte kozarec vode ali nesladkani čaj, saj sokovi vsebujejo veliko sladkorja. Izpostavijo tudi, da je mešanje soka z vodo iz pipe v razmerju 50:50 cenejše kot nakup nektarja s sadnim deležem 50 odstotkov. 
 

Preverjanje prehranskega profila pijač z mobilno aplikacijo »Veš, kaj ješ«

Aplikacija »Veš, kaj ješ« s pomočjo barv semaforja prikaže, koliko posameznega hranila je v izbranem izdelku. Najbolj primerno je uživanje napitkov, kjer zasveti zelena luč, saj ti vsebujejo najmanj dodanega sladkorja. 
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice