Slika je simbolična (foto: Jaka Arbutina).
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo preverili, ali bomo poleti turistične ponudnike izbirali glede na to, ali smo cepljeni ali ne.

Kot kaže, nekateri slovenski ponudniki turističnih nastanitev sprejemajo rezervacije za poletje le od cepljenih oseb. Na Facebooku je namreč zaokrožila objava, kjer lastnica turistične nastanitve te ne želi oddajati gostom, ki niso cepljeni.

Lastnica turistične nastanitve, ki sprejema le cepljene, ostaja anonimna. Turistično društvo Ankaran pa poudarja, da »niso dali izjave nobenemu turističnemu ponudniku, da lahko oddaja apartma le cepljenim«.

Vsak najemodajalec turistične nastanitve se o svojih gostih odloča sam

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo preverili, ali je to realnost, ki nas čaka poleti: zbiranje turističnega ponudnika, glede na to, ali smo cepljeni ali ne.

»Ali bo najemodajalka oddajala svoje prostore le tistim, ki bodo imeli negativen PCR test oziroma potrdilo o cepljenju je stvar poslovne odločitve vsakega zasebnega nosilca dejavnosti, ko bo izvajanje nastanitvene dejavnosti spet mogoča, sicer pa bo ne glede na takšno izbiro svojih gostov najemodajalec moral upoštevati vse zdravstvene standarde, ki jih za gostinsko in nastanitveno dejavnost predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje v času epidemije,« pojasnjujejo na ministrstvu.

»Iz vidika pristojnosti javnih služb nimamo pristojnosti nad poslovnimi odločitvami zasebnih nosilcev dejavnosti o tem, katere goste bodo sprejemali v svoje zasebne prostore in katere ne,« še dodajajo in svetujejo ljudem, ki oddajajo apartmaje izvajanje vseh po Nacionalnem inštitutu za javno zdravje predpisanih zdravstvenih standardov za nastanitve in skrb za čim boljše informiranje potrošnikov - gostov oziroma turistov o epidemioloških ukrepih za preprečevanje širjenja okužb, ki veljajo v Sloveniji.

»Le na ta način bomo skupaj pripomogli k čimprejšnji zajezitvi epidemije in bi s tem tudi povrnili zaupanje potrošnikov v varnost turističnih storitev pri ponudnikih v Sloveniji,« spodbujajo na ministrstvu.

Cepilni potni listi naj bi povečali mobilnost tudi v Sloveniji

Tako na evropskem nivoju kot na nacionalnem nivoju tečejo aktivnosti vezane na pravno podlago za uveljavitev enotnega evropskega digitalnega zelenega potrdila za spodbuditev čezmejne mobilnosti in prostega pretoka ljudi, kakor tudi za aktiviranje poslovnih dejavnosti vezanih na turizem na nacionalni ravni.

Taka potrdila bi naj vsebovala potrdilo o cepljenju, potrdilo o negativnem PCR testu in potrdilo o preboleli bolezni covid. 

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo menijo, »da bo tak digitalni ali listinski dokument in predložitev potrdila o vsaj enem izmed naštetih zdravstvenih kriterijev bistveno pripomogel k obiskanosti slovenskih turističnih destinacij in bolj sproščenemu uživanju v počitniških aktivnostih že v prihajajoči poletni turistični sezoni.«

Kljub temu na ministrstvu poudarjajo, da »odloka o obveznem cepljenju ne bo, saj je cepljenje v Sloveniji prostovoljno in ne bo pogoj za pridobitev nacionalnega ali evropskega zelenega potnega lista. Dovolj bo potrdilo o negativnem PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelosti bolezni covid.«

Kdaj se turistične dejavnosti odpirajo?

Nastanitvene kapacitete so trenutno zaprte in najem apartmajev trenutno v Sloveniji ni mogoč.

»Odprtje turističnih dejavnosti v Sloveniji bo omogočeno takrat, ko bodo epidemiološke razmere in s tem povezan semafor sproščanja gospodarskih in družbenih aktivnosti to dopuščale. Kako kmalu, je odvisno od vseh nas,« razlagajo iz ministrstva.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Narod zblojen,ste pozabili ,da cepivo še ni pravzaprav odobreno,vi ste poskusni zajčki.

dd (nepreverjen)

res je vsa cepiva je EMA odobrila zgolj za pogojno "EMERGENCY USE" uporabo in ne vsesplošno uporabo, ampak fašisti na vladi in fop TV tega ne bojo povedali hahaha

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)

Jebite se, če hočete samo zombije.

pohorskisvizec (nepreverjen)

Hahaha...še 1x vsi 3 preberite vaša komnentarje..potem pa se vpr....kaj že?

Default (nepreverjen)

Ustasolandija bo sprejela vsakega slovenceljna samo da ima ta poln zep eurov

Neviden (nepreverjen)

Jebem vam hrvatijo'raje bazen na njivi kot cejen na morju .

Zikollino (nepreverjen)

Tako je prav ... sami ponudniki določajo komu bodo "posteljo" oddali ... jaz recimo, ne sprejemam moških sploh in žensk starih nad 45 let ... vedno vse zasedeno ... mi kdo kaj more?

123 (nepreverjen)

A dej

Starejše novice