Jutri obeležujemo evropski akcijski dan proti sovražnemu govoru, usmerjenem proti Muslimanom.

Jutri obeležujemo evropski akcijski dan proti sovražnemu govoru, naperjenemu proti Muslimanom, ki poteka v okviru mladinskega gibanja Sveta Evrope »Ne sovražnemu govoru« (No hate speech movement), katerega nacionalni koordinator je Mladinski svet Slovenije. 

Muslimani so namreč druga, najbolj spletnemu sovražnemu govoru izpostavljena skupina. Tudi v populističnem diskurzu se veča ksenofobija, saj kritike in žalitve, usmerjene proti muslimanom, podpirajo tudi nekateri vodilni politiki, tovrsten trend pa lahko vodi to degradacije omenjene skupine, do diskriminacije, netolerance, nesvobode veroizpovedi, nesolidarnosti in neenakopravnosti – pravzaprav do razdora človeških vrednot. 

Ob tem akcijskem dnevu gibanje poziva k solidarnosti do ljudi na katere se tovrstni govor nanaša. Gibanje namreč želi izničiti razlikovanje tako, da se osredotoči na posameznike in ne na fobijo do islama in posledične negativne konotacije. Ksenofobični populistični diskurz prikazuje neobstoječo povezavo med begunci, muslimansko vero in nedavno terorističnimi napadi v Evropi.

Zagotovo »poenostavljena, ksenofobična miselnost ne predstavlja realnosti, v kateri begunci mnogih različnih ver iščejo zaščito pred vojno in konflikti, temveč zanemarja dejstvo, da skoraj vsi evropski muslimani živijo v miru v svojih skupnostih že desetletja, včasih celo stoletja, nedavne teroristične napade pa so zagrešili državljani prizadetih držav,« opozarja Mladinski svet Slovenije.

Zato je pomembno, da se vzpostavi konstruktiven dialog na ravni Evropi in se zaustavi širjenje sovražnega govora ter uničevanje naših skupnosti.

Častna ambasadorka medkulturnega dialoga MAMD, Faila Pasić Bišić, je ob akcijskem dnevu poudarila, kako pozicija moči dovoljuje nestrpnost do vsega manjšinskega: »Najmanjša nevključenost pripadnikov drugih etničnih skupin v večinsko družbo, politična nezastopanost in kulturne razlike so dobile politični pomen. Med večinskimi Evropejci se je tako razširila odločitev, da so muslimani nezaželeni, razloge za to pa so poiskali v domnevnih kulturnih predispozicijah. S pozivi k strpnosti ne moremo in ne smemo celotne odgovornosti premostiti na prebivalstvo oz. posameznike. Oblasti morajo biti v eni sapi sposobne oblikovati in uveljaviti modele za strpno sobivanje. Strpnost nikoli ne more nadomestiti politike enakopravnosti. Muslimanom dovoljujemo integracijo v družbo skozi folkloro in kulinariko in v tem cirkusu maksimalno uživamo. In pot do sovražnega govora je lahko zelo kratka in ne zahteva veliko truda. Poniževanje, blatenje, žaljenje pod krinko svobodnega izražanja lastnega mnenja vsako družbo obsodi na propad. Muslimani smo del skupnega evropskega prostora, civilizacije, ki je močno vplivala na razvoj zahodne civilizacije in kot taki si ne želimo biti obravnavani kot večni drugi. Nenazadnje govorimo isti jezik in imamo isti potni list. Vedno znova povezovati muslimane s terorizmom, s konstruktom nasilja in netolerantnosti je skrajno krivično.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Potem smo pa za ... (nepreverjen)

Starejše novice