Ob napovedanih padavinah hidrologi svarijo pred naraščanjem rek, geologi pa pred zemeljskimi plazovi.

Na Agenciji Republike Slovenija za okolje opozarjajo, da bodo danes reke v večjem delu države naraščale: »Zlasti reke na Gorenjskem, Koroškem, v Podravju in v osrednji Sloveniji bodo danse in v noči na torek narasle do velikih pretokov.«

Po napovedih državnih hidrologov lahko ob močnejših nalivih predvsem v zahodni, jugozahodni, severni in osrednji Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke. Ob tem so ponekod možna tudi razlivanja. Ta pojav bo možen tudi v torek čez dan.

Reke na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji po včerajšnjem naraščanju prehodno upadajo. Vodnatost rek v severozahodni, severni in osrednji Sloveniji je srednja, drugod po državi mala in ustaljena.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Povišana bo tudi gladina morja

V torek in sredo bodo naraščale predvsem reke s kraškim zaledjem, zlasti Krka s pritoki, Ljubljanica, naraščale pa bodo tudi Sava v spodnjem toku, Drava in Mura. Danes zvečer bo gladina morja ob slovenski obali povišana, morje se ob tem lahko razlije po najnižjih delih obale.

Temperatura večine rek je zjutraj med 10 in 22 stopinj Celzija. Posamezne reke v južni Sloveniji dosegajo tudi do 24 stopinj Celzija, najhladnejše alpske reke pa imajo 8 stopinj Celzija . Morje ob slovenski obali ima 27, Bohinjsko jezero 22, Blejsko jezero pa 24 stopinj Celzija . V prihodnjih dneh se bodo reke in morje ohladili.

Bodite pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine

Na Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da se zaradi poslabšanja vremenske slike obet tudi nevarnost zemeljskih plazov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Strokovnjaki prebivalcem območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali plazovi, opozarja, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih: »Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na zastajanje vode.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice