Slika je simbolična.
V Mariboru je bil včeraj Karierni sejem MojeDelo.com, na katerem so med drugim izpostavili rekordno nizko brezposelnost v Sloveniji.

V Mariboru je potekal Karierni sejem MojeDelo.com, kjer so oblikovalci sklenili nove karierne vezi s 56 razstavljalvi iz Slovenije in Avstrije, med njimi so bila podjetja Lek, ELRAD Electronics, Hilti Slovenija, Pivovarna Laško Union in številni drugi.

Podjetja imajo še vedno velike izzive, kar se tiče iskanja kadra, saj je tako na Štajerskem kot po vsej Sloveniji rekordno nizka brezposelnost.

»Od leta 2020 do danes smo uspeli kar za 50 odstotkov znižati brezposelnost,« je na okrogli mizi povedal Bernard Memon, direktor Območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Maribor.

Okoli 16 tisoč ljudi se dnevno vozi na delo v Avstrijo, predvsem zaradi višje plače. »Te kadre bomo ob trenutni politiki težko pritegnili nazaj,« meni Marko Gorjak, direktor prodaje v Orodjarstvo Gorjak.

Iskalci zaposlitve drugačni kot nekoč, delodajalci se morajo prilagoditi

Na Zavodu za zaposlovanje opažajo največji manko kadrov v panogah predelovalna industrija, gradbeništvo in zdravstvo.

Najbolj se iščejo IT-jevci in programerji, vzdrževalci, delavci v proizvodnji, montažerji, električarji, orodjarji, tehnologi, natakarji in zdravstveni delavci.

Iskalci zaposlitve so nedvomno drugačni, kot so bili nekoč. Pomembnejša jim je fleksibilnost delovnega časa, prilagodljiv delovnik, ravnovesje med zasebnim in poklicnim življenjem, možnost napredovanja, dodatnih izobraževanj in primerna plača, je pokazala svetovna raziskava What Job Seekers Wish Employers Knew, ki je potekala na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com.

»31 odstotkov zaposlenih v Sloveniji aktivno išče službo, kar je deset odstotkov manj, kot je svetovno povprečje, smo ugotovili v raziskavi,« je povedal Tomaž Gorjup, direktor Styria digital marketplaces in organizator Kariernega sejma MojeDelo.com.

Spoznavanje poklicev se mora začeti že v rosnih letih

Ob nekdanjem dnevu mladosti so sodelujoči na okrogli mizi spregovorili tudi o vključevanju mladih na trg dela.

S predstavitvijo in promocijo poklicev, sploh tistih, ki jih najbolj primanjkuje, bi morali začeti že v vrtcih in prvi triadi, ko se mladi še iščejo.

»Tudi med pandemijo smo ogromno delali z mladimi. Poskušamo biti alternativni, delati predano in biti drugačni. Tako v osnovnih šolah organiziramo različne natečaje, naravoslovne dneve in ponujamo prakse,« je povedala Mirjana Mladič svetovalka iz podjetja Mikro+Polo.

Mladi iskalci zaposlitve se pogosto znajdejo v stiski, saj v času študija živijo v »balončku«, ko stopijo na trg dela pa jih čaka drugačna situacija, kot so jo pričakovali.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ikoz (nepreverjen)

Vse lepo se sliši ko si v podjetju pa druga pesem slabi odnosi delavec nujno zlo nobenega spoštovanja povsod samo sorodstvo s šefom ti pa gagaj do konca da o plači ne govorimo

Fizicar (nepreverjen)

Kaksne bedarije.. Ko pa gres na razgovor, ti pa rukne ven z minimalko in rece, zdaj je tak, cez pol leta pa se ti dvigne placa.. Na vseh firmah je isto in placa ostane skoraj vedno kot je, ali pa ti dvignejo za tistih bogih par deset evrov. Tezko jim je posteno placati delavca, pol pa jamrajo kako ni kadra, pa zaposlujejo iz juga ljudi, ki itak v vecini niso resni. Delam na cnc strojih, 2 smeni, pa dobim z vsemi dodatki dobrih 1200€. In pol se cudijo da gre folk raje v avstrijo, kjer je placan za taksno delo skoraj 1x vec... Naj vam raje delavci dajo izjave, ne pa direktorji, ki se samo filajo na racun dalavcev!

Starejše novice