FOTO: Jan Rozman
Povprečne dnevne temperature tudi pri nas že vse od 23. oktobra precej višje, kot je običajno za ta čas leta. 3. Novembra so v Mariboru celo izmerili najvišjo povprečno temperaturo zraka v zadnjih 37 letih!

Pred časom smo poročali, da nam vremenoslovci napovedujejo nadpovprečno toplo zimo. Zdaj ugotavljamo, da se močno nad povprečjem gibljejo že jesenske temperature. Tudi začetek novembra je bil toplejši kot običajno in tako bo, kot kaže, tudi v prihodnje. 

V minulih dneh resda nismo izmerili posebnih temperaturnih rekordov, a živo srebro se nikakor ne spusti. Kot so zapisali pri Arsu, temperature od povprečja oziroma referenčnega obdobja 1981-2010 odstopajo tudi za približno sedem stopinj Celzija.

Ob tem izpostavljajo, da so odstopanja še bolj kot pri dnevnih opazna pri nočnih temperaturah, saj se ozračje zaradi razmeroma tople zračne mase in oblačnega vremena ponoči ne ohladi pretirano – včasih le za manj kot pet stopinj Celzija.

Tako so 3. novembra v Mariboru izmerili najvišjo povprečno temperaturo zraka v zadnjih 37 letih! V povprečju je namreč minulo soboto živo srebro kazalo več kot 14 stopinj Celzija. Za november so še vedno nenavadno tople noči.

Več kot 3 stopinje nad povprečjem

V večini večjih slovenskih krajev tako že vse od 23. oktobra niso izmerili povprečne dnevne temperature, ki bi bila nižja od dolgoletnega povprečja. 

Maribor pri tem ni izjema. Kot je razvidno iz grafa, so se povprečne temperature v mestu z 12,4 stopinjami Celzija gibale kar 3,4 stopinje nad povprečjem 1981-2010 (9,0 stopinj Celzija). Minulo soboto je bila izmerjena tudi najvišja dnevna povprečna temperatura v zadnjih 37 letih.

Vir: ARSO

Sicer pa so zgovorni tudi podatki o temperaturnih razmerah novembra v Ljubljani. V zadnjem desetletju so tam izmerili nadpovprečno visoke temperature, le leta 2011 so se temperature gibale 1,9 stopinje Celzija pod povprečjem. Najtopleje je bilo novembra leta 2012 in 2014, s 3,1 stopinje Celzija nad povprečjem.

Vir: ARSO

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice