V luči nedavnih navedb, da bi lahko tudi v Sloveniji že decembra pričeli z registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje, nas je zanimalo, koliko naših bralcev se bo cepilo proti koronavirusu, ko bo cepivo dostopno širši javnosti.

Kot strela z jasnega je pred dnevi v svetu udarila novica, da se je cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga razvijata v nemško-ameriškem partnerstvu družbi Pfizer in BioNTech, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Prejšnji teden se je oglasilo tudi ameriško podjetje Moderna, ki je sporočilo, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, kar 94,5-odstotna.

Pfizer in BioNTech sta pri ameriški zvezni upravi za hrano in zdravila že uradno zaprosila za izredno odobritev uporabe njunega cepiva proti covidu-19, podobno sta storila tudi v Evropski uniji in Veliki Britaniji.

Strokovnjaki menijo, da bo cepivo odobreno v prvem ali drugem tednu decembra, s čimer bo cepivo proti koronavirusu prvič na voljo širši javnosti, četudi bodo sprva število odmerkov omejeno.

Glede na stanje epidemije in posvet na ravni Evropske unije so tudi v Sloveniji pristojna ministrstva v prejšnjem tednu dobila nalogo, da najpozneje do 5. decembra pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus ter vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje.

Slovenija bo za strošek za nabavo cepiv, igel, brizg, hladilnih torb ter zamrzovalnih omar v letu 2020 ter kritja drugih aktivnosti iz predloga strategije cepljenja proti koronavirusu namenila kar deset milijonov in pol. Sredstva za nakup cepiv so rezervirana v proračunu.

Ker pa bo moralo biti cepljenje zlahka dostopno, strategija predvideva, da bodo cepiva proti koronavirusu dostopna brezplačno za uporabnika.

Tako je tudi nas zanimalo, koliko naših bralcev se bo cepilo proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo prosto dostopno. Anketo smo izvedli v prejšnjem tednu, natančneje smo jo objavili v torek.

Rezultati ankete

V anketi je sodelovalo 1812 udeležencev oziroma bralcev portala Mariborinfo. Pri tem jih je 535 glasovalo, da se bodo cepili, ko po cepivo na voljo, 242 jih je glasovalo, da o tem še razmišljajo, kar 1035 posameznikov pa je glasovalo, da se ne bodo cepili proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo na voljo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

PRAVILNO, ZA 99% POPULACIJE TA PREHLAD NI NEVAREN, DA BI "REŠIL" TISTIH 1% LJUDI OZ 80 LETNIKE IN PA HUDE KRONIČNE BOLNIKE PA SE NOBEN NORMALEN NEBO ŠEL ČIPIRAT S CEPIVOM NAREJENIM V 3 MESECIH HAHAHAHA

Danvid (nepreverjen)

Vsaj v nečem so mariborčani pametni.
Ja koliko pameti pa ima nekdo zdrav človek srednjih let ali pa njegovih otrok ,da bi jih cepil 'se cepil s tem zvarkom nahitro skup zmetanim , nepreizkušenim 'pa ja nismo nori.Naj se prvo celotna vlada in njihove družine javno cepijo 'pa da vidimo ,če si upajo.

pri mej dus (nepreverjen)

Sebi lahko nalijes vodo, meni pa vodko.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Andreoti (nepreverjen)

Saj ljudje nismo neumni, da bi se nas z tem sranje zastrupljali! Naj kar za sebe naročijo!

Starejše novice