Od 8. ure lahko učenci 9. razredov osnovnih preverijo rezultate nacionalnih preverjanj znanja (NPZ), ki so potekala v prvi polovici maja.

Letos je preverjanje iz matematike, maternega jezika in tretjega predmeta - ali domovinske in državljanske kulture in etike oziroma fizike, likovne umetnosti ali prvega tujega jezika - opravljalo 20.199 učencev 6. razreda in 17.492 učencev 9. razreda na skupno 475 šolah.

Kako preveriti rezultate?

Do izidov NPZ bodo lahko učenci od 8. ure pa vse do 5. junija dostopali preko spletne strani RIC, za kar potrebujejo šifro svojega NPZ in osebno enotno matično številko, z dosežki pa bodo seznanjeni tudi v šoli. Če ob vpogledu podvomijo v pravilnost vrednotenja, imajo možnost poizvedbe, v okviru katere se preveri, ali so naloge ovrednotene v skladu z navodili, poroča STA.

Ob vpogledu se bodo lahko tako starši kot šolarji seznanili s številom točk, ki jih je dosegel učenec, povprečnim dosežkom vseh učencev na njegovi šoli in povprečjem, doseženim na ravni države. O povprečju, ki so ga dosegli njihovi učenci, bodo obveščene tudi šole, ki pa bodo imele vpogled le v lastne dosežke in povprečje, doseženo na ravni države. RIC šolam namreč rezultatov drugih šol ne posreduje, da ne bi prišlo do razvrščanja.

Se še spomnite teh nalog?

In kakšne naloge morajo pri NPZ reševati učenke in učenci 9. razredov? Pri matematiki med drugim računajo enačbe z negativnimi števili, kot je na primer: Koliko je vsota števil 27 in -87 ali pa: izračunaj, koliko je -3,4-(-4,5)=?

Pri matematiki imajo tudi besedilne naloge, kot na primer: Zala in Žan sta imela skupaj 452,49 evra. Zala je imela dvakrat toliko denarja kakor Žan. Koliko evrov je imel Žan? Koliko pa Zala? Ali pa: Maja in Tone sta izrezala modela dveh skladnih pravokotnih trikotnikov z dolžinama katet tri in štiri centimetre. Koliko znaša ploščina pravokotnega trikotnika z dolžinama katet tri centimetre in štiri centimetre?

Učenci 6. razredov bodo z rezultati preverjanja seznanjeni v četrtek, poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice