Na več slovenskih forumih so se pojavile fotografije roza bal, ki pa so sprožile različna mnenja. Pa veste, zakaj so se pojavile tudi na slovenskih travnikih?

Na slovenskih travnikih so se začele pojavljati roza, rumene in modre bale. Ne gre (le) za modno muho ali naveličanost kmetov nad klasičnimi barvami bal. Te folije za bale so pravzaprav dobrodelne!

Z rumeno folijo za bale prispevate k raziskavam za raka pri otrocih (foto: spletna stran ICBF).

Švedsko podjetje folij Triowrap se je, že nekaj let nazaj, odločilo, da bo na trg lansiralo posebno, roza folijo za bale. Pri tem pa ne gre za nov trend, ampak željo po dobrodelnosti. 

Prva je bila na trg lansirana prav roza folija, od katere gre delček kupnine organizacijam za boj proti raku na dojkah  Zaradi uspeha akcije so na trg dodali še modro folijo za boj proti raku na prostati in nazadnje še rumeno folijo za boj proti raku pri otrocih. 

»Trenutno imamo tri barve, ki jih prodajamo po več državah po svetu. Del denarja od prodaje nato namenimo v dobrodelne namene za raziskovanje raka na dojkah za ženske, prostati za moške ter raka pri otrocih,« so povedali na podjetju Triowrap.

Dobrodelne bale lahko zasledite ne le v Sloveniji, ampak tudi v Alžiriji, Avstraliji, Avstriji, Belgiji, Kanadi, Čilu, na Hrvaškem, Češkem, Danskem, v Estoniji, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, Islandiji, na Irskem, v Latviji, Litvi, na Nizozemskem, v Novi Zelandiji, na Norveškem, Poljskem, v Španiji, na Švedskem, v Švici in v Veliki Britaniji. 

Na Novi Zelandiji se kmetje za modro folijo odločajo že dolgo. Vsako leto Fundaciji za raka na prostati podelijo svoj del od prodanega izkupička (foto: spletna stran Prostate Cancer Foundation New Zealand).

»Za nakup roza folije smo se odločili predvsem zaradi dobrega namena, ki je v ozadju. Tako lahko tudi kmetje na svoj način pomagamo. Letos bomo na naši kmetiji imeli kar 40 roza bal,« je povedal Ivan Zupanič, mladi prevzemnik mlekarske Kmetije Zupanič iz Drstelje.

Folijo za bale različnih barv lahko najdete po raznih kmetijskih trgovinah po Sloveniji. Travniki po Sloveniji s to akcijo postajajo vedno bolj pisani, prav tako pa so naši kmetje obenem tudi dobrodelni. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nagajivček (nepreverjen)

drmol zapufu teš - 6 in komunalo, zdaj se pa slini, da bo kradu naprej, kot ka tić ka ! m r š

nagajivček (nepreverjen)

Vsi Velenjčani v Mariboru glasujte proti sd = sam drek !

baba od župana (nepreverjen)

ruza bale so za bike ki so pedri

otto survival (nepreverjen)

ma kaki rak, vsi umirajo od korone....bebci

Starejše novice