Pogoreli dom na Okrešlju. Foto: Rock Ošep
Planinci so po uničujočih požarih na dveh kočah državo zaprosili za denarno pomoč pri sanaciji škode. Ta je njihovo prošnjo uslišala.

Na včerajšnji seji državnega zbora so poslanci soglasno sprejeli amandma k proračunu za leto 2020, ki določa, da bo 400 tisoč evrov namenjenih Planinski zvezi Slovenije. Tako so odgovorili na njihovo prošnjo za pomoč pri obnovi škode dveh (nedavno) pogorelih planinskih koč: Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju.

»Posebej nas veseli, da je ta predlog podprlo vseh 90 poslank in poslancev državnega zbora, kar kaže na to, da je planinstvo resnično tisto, ki povezuje Slovence vseh generacij in političnih prepričanj,« je odločitev poslancev pozdravil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Potrebovali bi še dvakrat toliko, pomoč prihaja

Za novogradnjo obeh koč v Kamniško-Savinjskih Alpah bi planinci potrebovali približno milijon in pol evrov. Z letošnjimi članarinami so zbrali dobrih 45 tisoč evrov. Planinska zveza Slovenije je prispevala 20 tisoč evrov. Skupaj z obljubljeno državno pomočjo so torej zaenkrat pri 465 tisoč evrih.

»Glede na izražen interes posameznih potencialnih sponzorjev in donatorjev - dobaviteljev gradbenega materiala in opreme - je tudi tukaj še veliko možnosti za pridobivanje dodatnih sredstev. V planinski zvezi smo pripravljeni pri vseh teh odločitvah in aktivnostih tudi dejavno sodelovati, k čemur nas odločitev državnega zbora še posebej zavezuje,« dodaja Eržen.

Spomnimo: Potem ko so ognjeni zublji pred dvema letoma uničili Kocbekov dom na Korošici, je celjske planince v začetku novembra doletela nova nesreča. Pogorel je Frischaufov dom na Okrešlju, njihov drugi dom in priljubljena koča med planinci, alpinisti in tudi turisti. Gre za velik 'udarec' slovensko planinstvo in turizem.

Zbirajo denar

Na upravnem odboru planinske zveze so sklenili, da bodo tudi v prihodnjem letu s članarino prispevali 'namenski evro' za gradnjo planinskih domov na Okrešlju in Korošici. Planinsko društvo Celje Matica je odprlo poseben transakcijski račun za prostovoljne prispevke. TRR: 0510 0801 6743 162 je odprt pri Abanki Celje. Urejajo tudi možnost SMS-donacij in poudarjajo, da bodo hvaležni za vse prostovoljne prispevke.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice