Ta teden bo potekal evropski in svetovni teden cepljenja, ki izpostavljata pravico do cepljenja vsakega posameznika ter odgovornost do družbe, ki jo s cepljenjem izraža.

 Gre namreč za enega najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov za zmanjšanje bremena nalezljivih bolezni, pred katerimi lahko zaščitimo sebe in svojo okolico.

Cepiva ščitijo tako posameznika kot družbo

Tako cepiva pred nalezljivimi boleznimi ščitijo taji posameznika kot družbo. Ko je dovolj veliko število ljudi v skupnosti cepljenih, ni dovolj občutljivih za ohranitev prenosa nalezljive bolezni. Skupaj ščitijo tiste, ki so najbolj ranljivi, vključno z dojenčki. Vsaka oseba ima zato pravico do lastne zaščite in deljenja družbene odgovornosti za zaščito tistih, ki sami ne morejo biti cepljeni, so pred tednom cepljenja zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Njihovi najnovejši podatki kažejo, da cepivom in cepljenju zaupa manj kot polovica slovenskih mater, 34 odstotkov pa jih je glede zaupanja neopredeljenih, med ko jih 17 odstotkov okleva pri cepljenju svojih otrok, kar pomeni, da njihovi otroci niso bili cepljeni tako, kot so to načrtovali v otroški ambulanti, poroča STA.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije in drugih virov s cepljenjem otrok po svetu preprečimo 2,5 milijona žrtev na leto.

Ob začetku tedna cepljenja bodo predstavniki NIJZ, ministrstva za zdravje, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in projekta Imuno na novinarski konferenci predstavili tudi zaključke raziskave o stališčih in odnosu ključnih javnosti do cepljenja v Sloveniji, še poroča STA

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice