Mlada start-upovca sta svojo podjetniško pot našla v črvih mokarjih. V zelo kratkem času sta nanizala že kar nekaj poslovnih uspehov.

Aleš in Bojan Kujavec iz Juršincev, ki sta inkubiranca Tovarne Podjemov, sta pri 26 letih ustanovila podjetje Organics Nutrients.

Njuna nenavadna poslovna ideja vključuje črve mokarje

Sprva sta se spogledovala z idejo, da bi delala čokolade iz črvov mokarjev, zato sta nabavila nekaj črvov in začela preizkušati idejo, za katero sta kaj hitro ugotovila, da ne bo obrodila sadov. Ostalo jima je polno iztrebkov, ki sta jih metala kar na kompost, zato sta začela raziskovati te iztrebke in njihove učinke na zemljo in rastline. Delala sta tudi primerjave z gnojilom in brez ter spoznala, da imajo rastline, gnojene z iztrebki, boljši, bolj naraven okus ter da gnojilo spodbudi robustno rast rastlin, izboljša pogoje iz območja korenin in ustvari močne visoko proizvodne rastline. Posebnost tega gnojila Big plant je, da je popolnoma naravno, saj se mokarji prehranjujejo le z otrobi, sadjem in zelenjavo. Vsebuje pa tudi hitin, ki ga najdemo v celičnih stenah žuželk, zaradi katerega rastlina misli, da je napadena, zato poveča imunski in koreninski sistem ter začne bolj rasti. Prav tako pa sta za gnojilo že pridobila certifikat za ekološko pridelavo.

Pridobila finančna sredstva na razpisu P2R, slovenskega podjetniškega sklada ter razvoj novih produktov

Bojan in Aleš pa sta si za to leto postavila zelo visoke cilje. Dobra ideja in seveda trdo delo jima je pomagalo do nepovratnih finančnih sredstev s P2R rapisa, tako da bosta lahko sedaj uresničila vse svoje ideje. Razviti nameravata še dva ali tri nove produkte - suha in tekoča naravna gnojila - ki bodo obogatili prodajno linijo organskih gnojil. Vsi produkti bodo na osnovi mokarjev, dodane pa bodo še različne bakterije.

Vse več poslovnih partnerjev

Danes črvov več ne gojita, saj je to od njiju zahtevalo veliko časa. Iztrebke kupita in ko pridejo v njune roke, jih najprej presortirata, ker so not črvi, bube in razni ostanki. Nato jih malo posušita in zapakirata. Pri delu jima pomaga tudi Bojanova punca Urška, v veliko pomoč pa sta jima bila tudi strica, ki sta jima pomagala narediti stroj za sortiranje. Delo si poskušata vse bolj olajšati, zato sta nabavila še stroj za pelete, s katerim bosta stiskala gnojilo v obliko pelet. Na njunem seznamu pa je še stroj za mikroniziranje, ki bo gnojilo zmlel v fine delce, ki bodo topni v vodi.

Čeprav sta se z dejavnostjo začela ukvarjati januarja, pa danes lahko njune izdelke zasledimo že v 12 prodajalnah. Eden največjih je zagotovo E.Leclerc, sodelujeta pa še z Vrtnarijo Iris, spletno stranjo marijana.si, vrtnarijo Zeleno zdravje, trgovino Centralovod, Čudovitim svetom čilija, Napojem, Čili društvom Pomurje.

V sodelovanju z naravo

Menita, da se vse premalo zavedamo, da to, s čimer hranimo rastlino, ta posrka vase in na koncu to pojemo. V tem trenutku pa svoje moči usmerjata v povezovanje z lokalnimi pridelovalci, da bi uporabili njuna gnojila, nekoč pa bi rada na trgu izpodrinila kemična gnojila. Čeprav je gnojilo dražje, pa pojasnjujeta, da učinkuje tudi do dva meseca in da ne rabimo dognojevati, medtem ko se umetna gnojila hitro izperejo in je dognojevanje nujno.

Zraven vsega pa najdeta še čas, da skupaj s kolegom Damirjem Bezjakom na 300 kvadratnih metrih gojita čilije. Gnojijo izključno z njihovim gnojilom in do zdaj so z letino več kot zadovoljni. Vse več zadovoljnih odzivov pa dobivata tudi od svojih strank.

Verjameta, da bomo z uporabo njunih gnojil pripomogli tudi k bolj zdravemu planetu, saj so vsa gnojila naravnega izvora, ki dolgoročno zelo izboljšajo vsebnost koristnih bakterij in hranil v zemlji.

Njuna gnojila:

    •    Spodbujajo zdravo biološko prisotnost v rastnem substratu, izboljšajo pretočnost hranil, razpoložljivost in močno povečajo rast korenin.
    •    Vsebujejo uravnotežen delež dušika, fosforja in kalija za dolgotrajno uporabo.
    •    Vsebujejo polno koristnih mikroorganizmov.
    •    Zemljo naredijo živo.
    •    So mikrobiološko cepivo za tla, ki spodbujajo zdravje rastlin s pomočjo koristnih bakterij.

Ju želite spoznati?

Ta konec tedna, 17. in 18. marca, ju lahko o njunih naravnih gnojilih povprašate na sejmu Flora v Celju, 23. in 24. marca pa v Mariboru na Mednarodnem festivalu Čili & Čokolada.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice