Študentska organizacija v Mariboru je objavila, da se je s 1. julijem znesek subvencije s strani države za obrok študentske prehrane dvignil za šest centov.

Vsakemu študentu je v času študija omogočen delno financiran obrok s strani Republike Slovenije. Namen tega je, da se tistemu, ki zaradi študijskih obveznosti biva v študijskih središčih, nuditi vsaj en topel obrok dnevno.
Vrednost obroka je sestavljena s subvencioniranega dela, ki ga krije država in doplačila, ki ga je dolžan poravnati študent sam. 

Januarja zvišanje cen doplačil

V mesecu januarju smo poročali, da študente razburja nova podražitev doplačil študentskih bonov, saj so se doplačila dvignila tudi za več kot 20 odstotkov. Zvišanje cen doplačil je za vsaki dve leti nekaj običajnega in naj bi bila posledica stanja na trgu in gospodarske rasti, so nam takrat pojasnili iz Študentske organizacije v Mariboru. Opozorili so tudi na to, da cena subvencije, ki jo krije država ostaja enaka in da se bodo za spremembo borili v študentskih organizacijah.

Cena subvencije je bila nespremenjena osem let

Napovedi študentskih organizacij so se uresničile, saj so po osmih letih dosegli zvišanje subvencije, ki jo študentu krije država. Cena subvencije je bila od leta 2011 nespremenjena in  je znašala 2,63 evra. S ponedeljkom, 1. julijem, pa znesek subvencije za obrok študentske prehrane po novem znaša 2.69 evra. Posledično pomeni tudi to, da so se za pičlih šest centov zmanjšala doplačila pri ponudnikih študentske prehrane.

»Vesela novica za študente. Ker je po podatkih SURS stopnja inflacije v obdobju od januarja do konca junija 2,4-odstotna, je novi znesek subvencije za obrok študentske prehrane od 1. julija 2019 2,69 evra«, so zapisali na Študentski organizaciji v Mariboru.

Študentje še vedno nezadovoljni

Nekateri študentje so ob novici zvišanja subvencije opozorili, da gre zgolj za šest centov, medtem ko se je cena doplačila v začetku leta 2019 v povprečju dvignila za kar 50 centov. Študentska organizacija v Mariboru se je odzvala, da gre za prvo zvišanje po več letih, kar preteklim generacijam ni uspelo. Zapisali so, da je to prvi korak in da vsekakor nadaljujejo, da bodo v prihodnje zvišanja oziroma usklajevanja redna in primerna.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice