Ob svetovne dnevu duševnega zdravja generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres poudarja, da bomo spremenili svet, če bomo spremenili odnos do duševnega zdravja, poroča STA.

Čas je za akcijo, sporoča, saj letošnji svetovni dan poteka pod geslom Mladi in duševno zdravje v spreminjajočem se svetu.

Cilj je nikogar pustiti samega, saj so tisti s težavami v duševnem zdravju še vedno potisnjeni na družbeno obrobje. Tako se zdrave družbe posvečajo duševnemu zdravju in ga vključujejo v splošni sistem zdravstva in sociale, opozarja Guterres.

Preventiva s prepoznavanjem znakov

Medtem ko lahko veliko pripomorejo k ustreznemu znanju za soočanje z vsakdanjimi izzivi v šoli ali doma starši in učitelji, opominja Svetovna zdravstvena organizacija, pa se preventiva prične že s prepoznavanjem prvih znakov duševnih težav.

Za današnjo generacijo mladih je značilno pogosto doživljanje stresa. Imajo občutke negotovosti, so zaskrbljeni ter socialno in psihološko ranljivi, opozarja STA na besede Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Tradicionalnim oblikam nasilja in trpinčenja so se pridružile njihove spletne oblike: vse več je zasvojenosti z video igrami in družbenimi omrežji, medtem ko mladostniki slabo prenašajo konflikte in notranje nezadovoljstvo, pojavljajo pa se nove oblike socialnih fobij, anksioznosti in nemira, dodajajo na NIJZ.

Število otrok z duševnimi težavami se povečuje

Na primarni in sekundarni ravni se je število prvih obiskov otrok in mladostnikov zelo povečalo zaradi duševnih in vedenjskih motenj. V obdobju od leta 2008 do leta 2015 jih je bilo na primarni ravni več za četrtino, na sekundarni pa za nekaj manj kot tri četrtine.

Po opozorilu NIJZ je zaskrbljujoča tudi vse večja poraba zdravil za zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj pri mlajših od 20 let, saj se je od leta 2008 do 2015 povečala za polovico. Vzroki za težave so bile podobno kot pri odraslih reakcije na hud stres in prilagoditvene motnje, druge anksiozne motnje, depresivne epizode in motnje hranjenja.

Namen svetovnega dneva duševnega zdravja je opozoriti širšo javnost na duševne težave in bolezni ter na problematiko, povezano z njimi. Prvič so ga obeležili leta 1992 na pobudo nevladne Svetovne federacije za duševno zdravje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice