Geolov ali geocaching je moderna oblika iskanja zakladov s pomočjo GPS sprejemnikov, ki je zasnovana v obliki pustolovske igre, razširjene po celem svetu.

Geolov predstavlja resnično pustolovščino, ki se dogaja ves čas, po vsem svetu. Gre za obenem pustolovsko igro, zabavo in rekreacijo, ki je primerna za raziskovalce, družine in popotnike. Udeleženci morajo s pomočjo na spletu objavljenega opisa in geografskih koordinat ter satelitske navigacije najti v naravi skrit objekt.

Za igranje udeleženci uporabljajo aplikacijo Geocaching oziroma GPS napravo, ki jih navigira do tako imenovanih geocachev oziroma v okolici skritih zakladov.

Omenjena pustolovska igra se je vzpostavila v začetku leta 2000, ko je bilo po svetu skritih samo 75 geocachev. Po podatkih pa danes igro igra že več kot tri milijone posameznikov, po svetu pa je trenutno skritih več milijonov geocachev. Ko že govorimo o geocachih - ti so različnih oblik, velikosti ter težavnosti in so skriti tako v podeželskih kot mestnih okoljih, samo najti jih je potrebno.

Foto: Primer geocacha

Geolov ponuja za vsakogar nekaj, pa naj bodo to družine z otroki ali upokojenci. Med drugim nekateri tako imenovani geolovci igrajo igro, da bi videli, koliko zakladov lahko najdejo, med tem, ko drugi skušajo zaradi skritih zakladov obiskati čimveč še neznanih lokacij, tudi držav.

Z lovom lahko začnete kar danes

Vse, kar za igranje potrebujete, je ustvarjen profil na spletni strani Geocoaching.com, kjer si lahko za lažje igranje na svoj mobilni telefon namestite tudi istoimensko aplikacijo.

Foto: Lokacije zakladov v Mariboru

Nato si izberite geocache, ki ga želite najti in se odpravite v naravo. Ko zaklad naposled najdete, ga odprite in poglejte, kaj se v njem skriva. Včasih vas bo morda presenetil nabor daril, ki vas bo pričakal, zato je najbolje, da tudi sami pred lovom najdete kakšno malenkost, ki jo boste za darilo zamenjali.

Splošno pravilo je, da če nekaj vzamete, pustite nekaj enake ali večje vrednosti. Nato zaklad postavite nazaj natančno tja, kjer ste ga našli in svojo najdbo delite preko aplikacije ali spletne strani.

Slovenski Geocaching klub

Da ne gre za osamljeno dejavnost niti med Slovenci, kaže tudi podatek, da v Sloveniji že osem let deluje tudi društvo Slovenski geocaching klub, v katerem so želeli ravno letos z različnimi aktivnostmi obeležiti dvajsetletnico delovanja igre, ki pa so sedaj zaradi epidemije koronavirusa prestavljene na naslednje leto.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice