Zavarovalna skupina Sava je v devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 427,5 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 8,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Čisti dobiček se je povečal za 29,3 odstotka na 37,7 milijona evrov. Skupina je zbrala za 471,1 milijona evrov kosmatih premij, kar je 9,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, poroča STA.

Rast kosmatih premij v največji meri izvira iz premoženjskih zavarovanj v Sloveniji (10,9-odstotna rast) in v tujini (20,3-odstotna rast), medtem ko so nekoliko manj izrazito rasle premije iz pozavarovanj (3,6-odstotna rast), življenjskih zavarovanj v tujini (7,4-odstotna rast) in življenjskih zavarovanj v Sloveniji (0,4-odstotna rast), so zapisali v poročilu o poslovanju, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze.

S tem je skupina v prvih treh četrtletjih zbrala 84,9 odstotka načrtovane premije za letos. Ustvarjeni poslovni prihodki predstavljajo 79,9 odstotka načrtovanih za celotno leto, čisti dobiček pa 87,6 odstotka načrtovanega, še poroča STA.

Na največjo poslovno uspešnost vplivala boljša stroškovna učinkovitost skupine

Na večjo poslovno uspešnost je po navedbah skupine vplivala tudi boljša stroškovna učinkovitost skupine, saj se je čisti stroškovni količnik zavarovalnega dela –  razmerje med čistimi stroški in čistimi prihodki od zavarovalnih premij –  glede na enako obdobje lani izboljšal za 1,5-odstotne točke, kar je predvsem posledica hitrejše rasti premij od stroškov, še poroča STA.

Čisti kombinirani količnik, ki predstavlja vsoto čistega škodnega količnike –  razmerja med čistimi odhodki za škode ter čistimi prihodki od premij –  in čistega stroškovnega količnika, se je izboljšal za 1,2-odstotne točke.

Povečanje škodnega dogajanja v zavarovalnem delu posla je imela skupina predvsem na Hrvaškem, kjer sta na slabši škodni količnik vplivala povečano škodno dogajanje pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti in kaska ter vključitev hrvaške premoženjske zavarovalnice Ergo v skupino, še poroča STA.

Zavarovalna skupina Sava, v kateri je več kot 2500 zaposlenih, je imela konec septembra 1,84 milijarde evrov bilančne vsote, kar je 8,1 odstotka več kot konec leta 2018.

Skupina nadaljuje uresničevanje začrtane strategije tudi glede rasti s prevzemi

Potem ko je, kot omenjeno, Zavarovalnica Sava februarja prevzela zavarovalnici Ergo osiguranje in Ergo životno osiguranje na Hrvaškem, je Sava Re junija pridobila še 85-odstotni delež v družbi Sava Infond, s čimer so družbe v skupini pridobile 100 odstotkov glasovalnih pravic te družbe. Podpisana je bila tudi pogodba za nakup družbe Diagnostičnega centra Bled, še poroča STA.

V četrtek se je z nerevidiranimi izidi poslovanja Zavarovalne skupine Sava in Save Re že seznanil nadzorni svet Save Re.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice