Foto: Bobo
V ponedeljek je napočilo postopno odpiranje vrtcev in šol, v šole so se vrnili učenci prve triade in dijaki zaključnih letnikov, v slovenske vrtce pa dobra polovica otrok.

Šolska ministrica Simona Kustec pravi, da se bo prvega junija v vrtce vrnilo večje število otrok, zato bo potreben ponovni pregled in ocena smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ob tem je pripravljen tudi predlog za podaljšanje ukrepa plačila vrtca s strani države v primeru otrokove odsotnosti do 30. junija 2020.

Prvi vtisi iz vrtcev in šol so večinoma pozitivni, učenci in starši so pokazali veliko stopnjo razumevanja in pripravljenost za izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Kot največjo slabost navajajo nekatere šole pomanjkanje prostora, je priznala Kustecova.

Izpostavila je še, da je 17 držav Evropske unije pri ponovni vrnitvi otrok v šole dalo, tako kot mi v Sloveniji, prednost odprtju vrtcem in nižjim ter zaključnim razredom. V primeru srednjih šol pa 20 držav Evropske unije tako kot Slovenija daje poudarek na višje razrede, maturo in zaključne izpite.

»V danem trenutku in razmerah smo poiskali najbolj realno možno izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Zavedam se, da nihče ni najbolj zadovoljen z njo, a to je tisto, kar lahko v danih okoliščinah zagotovimo,« je še dejala šolska ministrica.

Simona Kustec (foto: Bobo)

Vrnitev vseh otrok je nerealna

Na vprašanje, ali je realno za pričakovati, da se bodo še letos vsi otroci vrnili v šolske klopi, pa je dejala, da veliko možnosti za to, v skladu z izkušnjo tega tedna, ni. Tu sta ključna dva razloga, prvi je zdravstveni, drugi pa je povezan s samim načinom poteka izobraževanja.

Kot je pojasnila Kustecova, je večina otrok ravno prek zaključevanjem šolskih obveznosti, zato bi vrnitev v šolo predstavljal prevelik premik za otroke, ki so se ravno navadili na šolanje na daljavo in so tik pred ciljem te poti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Vsa nadlezna drhal frocasta naj se vrne v solo takoj ne pa da bodo divjali in povzrocali nemir 4 mesece

Starejše novice