Društvo Ekologi brez meja pripravljajo že tretjo izvedbo okoljevarstvene akcije Očistimo Slovenijo, ki bo potekala 15. septembra pod geslom ŠE ZADNJIČ!

Tokrat bo potekala v okviru največjega okoljskega projekta v zgodovini človeštva – Očistimo svet 2018 (World Cleanup Day 2018), ki bo na isti dan potekal v kar 150 državah.

Ekologi brez meja so v skupni čistilni akciji združili Slovence že leta 2010 in 2012, o uspešnosti dela pa je pričala rekordna udeležba, ki je prekosila vse ostale sodelujoče države. Zato so si ekologi postavili še višji cilj – letos bodo še zadnjič združili vse skupnostne akcije v dobrobit okolja, nato pa pričeli skrbeti, da ostane čisto za vedno.

Še zadnjič zato, ker je treba vse moči usmeriti v preprečevanje nastajanja odpadkov in posledično tudi smetenja. Čisto Slovenijo za vedno lahko dosežemo z dvigom zavedanja o pomenu zmanjševanja, ponovne uporabe in ločenega zbiranja odpadkov.

»Zato namen letošnje akcije ni le čiščenje, temveč bo še večji poudarek namenjen dvigu ozaveščenosti.«

Ob tem dodajajo, da stremijo k temu, da bi tovrstne aktivnosti – pred in po 15. septembru – imele na okolje, družbo in gospodarstvo dolgoročen pozitiven učinek. Spodbuditi želijo aktivno sodelovanje občanov pri organizaciji aktivnosti v vseh slovenskih občinah.

V okviru letošnje akcije bo izveden tudi pregled vseh slovenskih občin s pokritostjo divjih odlagališč in posodobitev registra divjih odlagališč. Tako se bodo z izvajanjem okoljskih in družbenih aktivnosti na dan okoljevarstvene akcije očistila območja razpršenih odpadkov in divjih odlagališč.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice