Mnogi se v času epidemije sprašujejo, kje vse se lahko okužijo in ali nevarnost predstavlja tudi hrana, ki jo kupimo v trgovini, in pitna voda.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije odgovarjajo na nekaj ključnih vprašanj, ob tem pa opozorjajo, da smo ves čas obdani tudi z lažnimi novicami.

Izpostavili so, da trenutno ni dokazov, da bi katerikoli prehranski vzorec povečal ali krepil naš imunski sistem ali zdravil covid-19, obstajajo pa vitamini in ostala hranila (vitamini D, A, B6, folati, B12, železo, cink in baker), ki imajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. 

Pomembno je, da se prehranjujemo zdravo in uravnoteženo ter da smo fizično aktivni, da dovolj spimo in nismo pod stresom. Še vedno pa je pri preprečevanju okužbe s covid-19 najpomembnejše umivanje rok in upoštevanje najosnovnejših ukrepov - vzdrževanje varnostne razdalje in samoizolacija, če sumimo na okužbo ali smo okuženi.

Ali se lahko okužimo s hrano?

Zaenkrat ni dokazov, da se covid-19 prenaša s hrano, navaja Evropska agencija za varnost hrane. Najpomembnejše je, da pri rokovanju ali pripravi hrane upoštevamo pravila dobre higienske prakse, kot so umivanje rok z milom in čiščenje kuhinjskih površin in pripomočkov, temeljito pranje kupljenega sadja in zelenjave ter preprečevanje stika surovih in neočiščenih živil s kuhanimi.

Ali se lahko okužimo z dotikanjem embalaže?

Okužba rok zaradi dotikanja embalaže je možna le kratek čas po tem, ko je prišlo do okužbe in kontaminacije, poročata nemška agencija za varnost hrane in Evropska agencija za varnost hrane, saj je stabilnost novega koronavirusa na površinah razmeroma nizka.

Večje tveganje v trgovini predstavlja stik z ljudmi in dotikanje tehtnic, nakupovalnih košar in recimo gumbov na dvigalih.

Se lahko SARS-CoV-2 širi po pitni vodi?

Kot so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije, v pitni vodi še ni bilo odkritega koronavirusa, saj je verjetnost okužbe od vira vode do pipe skoraj nična. Pomembno je, da pijemo iz čistih kozarcev, na katerih virus ob pomivanju na okoli 60 stopinjah Celzija prav tako ne preživi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice