Slika je simbolična.
Pri strokovnjakih smo preverili, kaj je treba na dopust vzeti v okviru pasje lekarne.

Če se na dopust to poletje odpravljate s psom, ne spreglejte koristnih informacij, ki vam bodo olajšale dopust. Česa res ne smete pozabiti? Preverili smo. 

»Med nepogrešljive pripomočke, ki jih je pametno vzeti s seboj na dopust, če potujemo s psom, zagotovo sodi fiziološka raztopina, gaze, povoji in rokavice za enkratno uporabo,« je za Ljubljanainfo povedala veterinarka Maša Šmigič.

Dodala je: »Ne pozabite na brisačo, pinceto za klope, razkužilo in škarje za kremplje.«

Pes mora imeti pri prečkanju meje seveda urejen potni list. Veterinarka svetuje, da imate ob potovanju pri roku tudi urgentno številko veterinarja na lokaciji, na katero potujete, saj vam bo to v primeru urgentne situacije prihranilo veliko skrbi. 

»S seboj je dobro imeti tudi analgetik, a pri tem je treba biti izjemno previden, saj mora biti izbran glede na pasmo in težo živali, psu pa ga dajte le po navodilih veterinarja. Za reševanje prebavnih težav je dobro pri roki imeti probiotike,« svetuje. 

Zaščita pred srčno glisto

V poletnem času je za pse izjemno pomembna tudi zaščita pred srčno glisto. Obolenje, ki ga povzroča ta zajedavec, je dirofilarioa.

Prenaša jo komar, psa pa je potrebno zaščititi, ko potujete na Mediteran. 

»V sezoni komarjev mesečno dajemo sredstva za zaščito (ampule, tablete). Aplikacija preventivnih sredstev je potrebna en mesec od prvega dne bivanja na okuženem območju. Dodatno lahko psa zaščitimo tudi z repelentnimi sredstvi,« dodaja.

Kaj pa kopanje v morju?

Če je vaš pes navdušen nad vodo, vam bodo prav prišle tudi naslednje informacije. 

»Po kopanju v slani vodi je psa priporočljivo vsakič dobro sprati s sladko vodo, da preprečimo draženje kože zaradi soli. Šamponiranje ni potrebno,« je izpostavila Šmigič.

Opozorila je še, da ni dobro, da pes popije večje količine morske vode, saj to lahko povzroči drisko.

Preprečite vročinski udar

»Vročinski udar pri psih je zelo resno stanje, ki se pogosto lahko konča s poginom,« je dejala veterinarka. 

»Psu je vedno treba zagotoviti senco in zadostno količino sveže vode. Nikoli jih ne puščamo v avtomobilu, tudi če je ta v senci, saj temperatura v avtu zelo hitro naraste. Na sprehode hodimo zgodaj zjutraj in pozno zvečer,« je še izpostavila in dodala, da so še posebej občutljivi kratkogobčni psi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice