Letošnji februar, ki je bil v primerjavi s prejšnjimi leti nadpovprečno topel, še ni prinesel nobenih temperaturnih rekordov, kar se sicer do konca meseca še lahko spremeni.

Jutri bomo namreč pod vplivom še toplejšega zraka, je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. V severovzhodni Sloveniji naj bi se termometri tako povzpeli vse do 22 stopinj Celzija, kar je za stopinjo več, kot so včeraj namerili v Bovcu. 

Glede na podatke ARSO bo najtopleje v Prekmurju in na Štajerskem, kjer se bo temperatura gibala med 21 in 22 stopinjami Celzija. To pa navkljub vsemu verjetno ne bo dovolj, da bi dobili novo rekordno visoko temperaturo izmerjeno meseca februarja.

Po podatkih ARSO je bila najvišja izmerjena temperatura zraka v februarju v letih 1950 in 1990. V Ajdovščini so 18. februarja 1950 izmerili 24,0 stopinj Celzija, enako temperaturo so 22. februarja 1990 izmerili še v Vedrijanu.

Kot piše STA, lahko zmerno ohladitev pričakujemo v začetku marca. Temperatura se bo namreč v prvem tednu naslednjega meseca nekoliko spustila, vendar meteorologi prodora kakšnih večjih mrzlih zračnih mas ne pričakujejo.

FOTO: ARSO

V Veliki Britaniji zabeležili rekord

Kot zanimivost dodajmo, da so visoke februarske temperature vendarle poskrbele za nov rekord. Tega so zabeležili v Veliki Britaniji.

Tam se je namreč živo srebro sploh prvič pozimi dvignilo nad 20 stopinj Celzija. Rekord za februar je doslej namreč znašal 19,7 stopinje Celzija, kolikor so leta 1998 izmerili v Greenwichu.

Oranžni ali rumeni alarm zardi močnega vetra

Ob tem dodajmo še to, da bosta konec tedna zaradi močnega vetra po vsej državi veljali oranžna ali rumena stopnja ogroženosti. Zaradi sušnega obdobja pa je povsod po Sloveniji velika požarna ogroženost v naravnem okolju, ki je velja od ponedeljka naprej, opozarja Agencija RS za okolje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice