Po manjših izbruhih koronavirusa je danes po dolgem času potekala tiskovna konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri sta sodelovala vladni govorec Jelko Kacin in Mario Fafangel iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, je novinarska konferenca posledica precejšnje vznemirjenosti javnosti, ki jo je povzročila najprej lažna novica o tem, da naj Slovenci zapustijo Hrvaško, nakar je sledil še, po Kacinovih besedah, premalo premišljen nastop zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja o možnem odzivu na razmere na Hrvaškem. Preplah pa naj bi povzročilo tudi današnje dnevno poročilo o 13 novih pozitivnih primerih.

»Ki pa so pridelek čez cel vikend, takrat testiramo manj, upamo lahko le, da se bo jutri ta številka občutno zmanjšala,« je pojasnil vladni govorec. 

V nadaljevanju je Mario Fafangel iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje predstavil epidemiološko sliko v Sloveniji in v Evropi, pri tem pa je poudaril, da gre v Sloveniji v zadnjih dneh predvsem za uvožene primere.

Ta teden smo tako v Sloveniji zabeležili en uvožen primer iz Srbije, od zadnjih 13 novih primerov pa je šest primerov uvoženih, od tega trije iz Bosne in Hercegovine, en iz Srbije, en iz Kosova in en iz Hrvaške. Ostalih pet je povezanih z uvoženimi, pri enem še izvajajo poizvedovanje, pri enem pa gre za neznan vir okužbe, je pojasnil Fafangel.

Ob tem je še dejal, da jasnega trenda v porastu ne vidi, ampak bo to vidno šele v naslednjih dneh. 

»Želimo si, da osebe, ki prihajajo iz držav, ki niso na varnem seznamu, gredo v karanteno. Obenem pa je treba še naprej spoštovati splošna načela distance in higiene, saj bomo le tako lahko obvladovali zadeve,« je še povedal.

Brez drastičnih ukrepov

Vladni govorec je spomnil, da je vlada na rdeči seznam uvrstila tri nove države: Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo. Ob tem je povedal, da bo ponovno zasedala ekipa covid-19 in proučila morebitne potrebne ukrepe za preprečitve novega večjega vala.

»Na podlagi priporočil stroke in teh epidemioloških podatkov ter praks evropskih držav, bo vlada o morebitnih novih ukrepih odločala jutri,« je napovedal Kacin in pozneje v odgovoru na novinarsko vprašanje razkril, da drastičnih ukrepov ne pričakuje, niti v smeri uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam.

Kacin je še namignil na možnost uvedbe aplikacije za sledenje kontaktom, ki bi bila pomembna tudi za turizem in dejal, da potrebujemo v Sloveniji 'karantenski objekt', enega na vzhodnem delu in enega na zahodnem delu države.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Ja je ze cas svobodnomislece pizde itak ne upostevajo nobenih ukrepov vec

Starejše novice