Zavod Danes je nov dan želi z vprašalnikom preveriti, koliko posamezne slovenske občine vključujejo javnost v svoje delovanje.

Ker želi zavod Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja skupaj s partnerji preveriti, kakšna je odprtost slovenskih občin in koliko vključujejo javnost v svoje delovanje, so z začetkom decembra vzpostavili vprašalnik, s katerim jim lahko svoje mnenje o transparentnem delovanju vaše občine anonimno sporočite tudi vi.

Vprašalnik najdete na tej povezavi, z njim pa bodo poleg vašega pogleda na nivo transparentnosti delovanja vaše občine preverili tudi vaše poznavanje in vključenost v procese lokalne demokracije.

Vprašalnik je del projekta Tvoja občina: odprta in transparentna lokalna uprava, ki ga skupaj izvajajo Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Organizacija za participatorno družbo, Åpenhet, občina Ajdovščina in občina Hrastnik.

Večina občin pri svojem delovanju ni proaktivna

V zavodu Danes je nov dan so sicer transparentnost slovenskih občin že raziskovali.

Lansko leto so skupaj z dvema nevladnima organizacijama, Organizacijo za participatorno družbo ter Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja pripravili raziskavo transparentnosti in odprtosti slovenskih občin.

Zaključki po njihovih besedah kažejo zaskrbljujočo sliko, saj večina občin pri odpiranju svojega delovanja ni proaktivna, temveč zgolj sledi zastarelim praksam in nizkim zakonskim standardom.

Tudi kadar so podatki na spletnih mestih objavljeni, so pogosto skriti ali pa na voljo le v več sto strani dolgih in zapletenih dokumentih.

Kar 95 odstotkov občin pri pregledu vsebin ni doseglo niti polovice od 100 možnih točk, tudi najvišje ocenjena občina pa je dosegla le 67,2 točke. Občine tako v veliki meri ne omogočajo ustrezne participacije ali informiranja občank in občanov.

Na skupni lestvici transparentnosti je največ točk dosegla Ljubljana (69,20 točk), sledi pa ji Ptuj z 58,65 točkami.

Maribor je na dvanajstem mestu z 48,70 točkami, Murska Sobota pa šele na štiridesetem, z 42,20 točkami. Najslabše se je odrezala Velika Polana, ki je dosegla zgolj 13,5 točke.

Pet vsebinskih sklopov

Raziskava je zajemala pet vsebinskih sklopov:

  • transparentnost delovanja občinskega sveta,
  • preglednost spletnega mesta in dostop do informacij,
  • vključenost v postopek sprejemanje občinskega proračuna,
  • dostopnost občinskega spletnega mesta in vključenost javnosti v delovanje občine in
  • ustrezno obveščanje.

Ugotovljeno je bilo, da so občine z večjim številom prebivalcev in višjim proračunom praviloma bolj odprte in transparentne, manjše občine pa manj.

Pri transparentnem delovanju občinskega sveta so občine v povprečju dosegle 5,5 od 20 možnih točk, izgubljale pa so jih predvsem zaradi netransparentnega delovanja delovnih teles, velika večina pa tudi zato, ker objav o delovanju občinskega sveta ne opremlja z datumi.

Pri preglednosti spletnega mesta in dostopu do informacij so občine v povprečju dosegle 8,4 od 20 možnih točk. V tem sklopu so občine točke izgubljale predvsem zaradi uporabniku neprijaznega prikazovanja pomembnih informacij o delovanju občinskega sveta ter pomanjkanja informacij o občinskih svetnikih.

Pri transparentnosti in vključenosti v postopek sprejemanja občinskega proračuna so občine v povprečju dosegle 6,9 od 20 točk. Občine so v tem sklopu točke izgubljale predvsem zaradi uporabniku neprijazne in nerazumljive objave proračunov, pomanjkanja datuma objave dokumentov in pomanjkanja posvetovanja z občani ob sprejemanju proračunov.

Pri dostopnosti občinskega spletnega mesta so občine v povprečju dosegle 12,1 od 20 točk. Čeprav gre za najbolje ocenjeni sklop, so tudi na tem področju občine izpolnile le nekaj več kot polovico vseh ocenjevanih kazalnikov, kar pomeni, da lahko tudi pri omogočanju dostopa do podatkov osebam z oviranostmi še izboljšajo svoje delovanje.

Pri vključenosti javnosti v delovanje občine ter ustreznem obveščanju pa so občine v povprečju dosegle le 2,1 od 20 točk. Ker tega področja ni bilo mogoče oceniti s pregledom občinskih spletnih mest, so avtorji raziskave občinam poslali vprašalnike, na katere pa je odgovorilo le 50 občin. Občinam, ki vprašalnikov niso rešile, so pripisali nič točk.

Celotno raziskavo lahko preberete tukaj.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Transparentnost delovanja občine MB je v posmeh občan na desnem bregu Drave . Malomeščanstvo MČ Center igrajo svojo igro na račun apatičnosti občanov ,ki so izgubili upanje za boljše jutri .

Morilci so bil… (nepreverjen)

images.app.googl/zyQWrvrVj4WyvRX66
24ur/novice/slovenija/krkovic-na-dan-proslave-v-kocevski-reki-zapustil-vso-ne-grem-se-vec

In reply to by Leka (nepreverjen)

Leka (nepreverjen)

Aplikacija IZBOLJŠAJMO MARIBOR je v posmeh tistim ,ki želijo spremeniti bivalno okolje vsem Mariborčanom. Župan je s projekti OTROŠKA IGRIŠČA zavedel naivne ,ki bodo naslednja ŠTIRI LETA talci lastne naivnosti na račun otrok . Kdo bo urejal igrišča v bodoče ?

Mestjanar (nepreverjen)

No, sedaj pa bo, ko bo parazitski, nevladni Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja z 31 zaposlenimi in "maskoto" Filipom Mukijem Dobraničem, v 10 min. "ciljani" anketi (se spomnite farse z loparčki pred parlamentom, ko so pred parl. volitvami zasliševali brezhrbteničarje) poimensko poizvedoval pri občankah in občanih kar nekaj mest kaj jim leži na srcu. Rezultati ankete pa bodo, kot ste lahko zasledili že v prispevku, da največ točk transparentnosti doseže LJ, ki je z mafijo najbolj prepredena opankarija pri nas. Pravično pa bi bilo, da se trenutno marginalna sredstva namenjena participatornemu obč. pror. krepko povišajo v dobrobit meščanstvu, ki preko svojih MČ uveljavlja svojo voljo po prioritetah in potrebah življenjskega okolja.

Surfeiter (nepreverjen)

In ti misliš, da tvoje pisanje ljudje, ki sami sebe na tem forumu imenujejo: zagorski štrukl, svinjskoglavi, svizec, pasjeglava, zagor ... itd razumejo? Menim, ne! Spusti nivo pisanja, da te tudi zagorci razumejo ... dobro si napisal ...

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

Simple (nepreverjen)

Zaleti se v steno pa probaj najprej z glavo mogoče pa bo kaj bolje. Sicer slabše itak ne more bit.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Starejše novice