Slika je simbolična.
Tudi vas najbolj jezi iskanje parkirnega mesta?

Več kot polovica vprašanih Evropejcev, 51 odstotkov, razmišlja o nakupu električnega avtomobila, kažejo rezultati evropske raziskave o mobilnosti, ki jo je za skupino EasyPark konec avgusta izvedla skupina YouGov.

Pri parkiranju pa ljudi najbolj jezi iskanje prostega parkirnega mesta.

»Zelo je spodbudno, da po Evropi vlada veliko zanimanje za električne avtomobile, kar jasno kaže, da se bo povpraševanje po ekosistemu, ki podpira tako lastništvo kot uporabo, močno povečalo,« je komentiral direktor skupine EasyPark Johan Birgersson.

Polnilna mesta je težko najti

Tisti, ki že imajo električni avtomobil, pa v 18 odstotkih izziv vidijo v premajhnem številu polnilnih postaj, medtem ko jih 13 odstotkov meni, da je polnilno postajo težko najti in da je polnjenje prepočasno.

To kažejo ugotovitve pred kratkim objavljene raziskave, v kateri je sodelovalo 16.574 vprašanih iz 14 evropskih držav, tudi Slovenije.

Raziskava kaže tudi, da je skoraj tretjina Evropejcev v zadnjega pol leta za plačilo parkirnine uporabila aplikacijo za parkiranje. Ta odstotek se v državah razlikuje, tako v nordijskih državah aplikacije za parkiranje uporablja 41 odstotkov ljudi, na jugu Evrope pa 26 odstotkov.

Vprašani so kot prednosti aplikacij izpostavili, da nimajo težav pri plačilu s kovanci, prav tako pa je lažje prilagoditi čas parkiranja.

Skoraj četrtina vprašanih je izpostavila, da z aplikacijo prihranijo denar, ker plačajo dejanski čas parkiranja.

Težava tudi ozka parkirna mesta 

Pri parkiranju največ vprašanih, 36 odstotkov, jezi iskanje praznega prostora za parkiranje, temu pa v 32 odstotkih sledijo ozka parkirna mesta. Skupno se 32 odstotkov Evropejcev vsaj enkrat mesečno sooča z iskanjem parkirnega mesta.

V južni Evropi jih polovica vsaj enkrat mesečno težko najde parkirišče, v nordijskih državah pa je ta odstotek 22. V povprečju tretjina vprašanih za iskanje parkirnega mesta porabi pet do 20 minut.

»Večina voznikov se strinja, da kroženje po mestu zaradi iskanja praznega parkirnega prostora ni prijetna izkušnja. To predstavlja tudi nepotrebne izpuste,« je prepričan Birgersson.

Ravno enostavna usmeritev na prazen parkirni prostor je inovacija, ki se je največ Evropejcev veseli, še razkrivajo rezultati raziskave.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice