Slika je simbolična.
Strokovna skupina za covid-19 danes predvidoma o predlogu novega semaforja ukrepov.

Strokovna skupina pod vodstvom infektologinje Mateje Logar bo po napovedih danes odločala o predlogu novega semaforja ukrepov. 

Po besedah Logarjeve bo eno glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo predlagali razširitev pogoja PCT ter povečanje pogostosti testiranja, je pojasnila za STA.

S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno.

»Vemo pa tudi, da je v Sloveniji glavni omejujoči dejavnik število bolniških postelj, zato bomo tako kot verjetno še številne druge evropske države semafor ukrepov prilagajali temu,« je za STA pojasnila Logarjeva. Vseeno naj bi upoštevali tudi druge kazalnike.

V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. 

»Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta,« je povedala Logarjeva.

Če se bo epidemiološka slika še slabšala, bodo v strokovni skupini predlagali razširitev sistema PCT in pogostejše testiranje, tudi za tiste poklicne skupine, za katere je testiranje zapovedano.

Strokovna skupina bo danes odločala tudi o predlogu, po katerem bi ob slabšanju epidemioloških razmer bodisi omeji število strank v trgovinah in storitveni dejavnosti, bodisi določili obvezen pogoj PCT. Ta ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

Zaradi naraščanja števila okužb in hospitaliziranih je od danes v veljavi četrta faza aktivacije bolnišnic. To pomeni, da bodo danes covid bolnike sprejemale še novomeška, novogoriška in murskosoboška bolnišnica.

Z današnjim dnem pa bodo učenci in dijaki v lekarnah lahko prevzeli pakete s petimi testi za samotestiranje. Za to bodo potrebovali kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dvomilec (nepreverjen)

Zanimivo da v dobrem letu dni, neglede da so "porabili" miljarde evrov, ki so izginle preko raznih podjetji neznano kam. Niso uspeli uredit dodatnega kadra in prostorov za cov.d oddelek...... predvsem ce upostevamo dejstvo, da se vrti vse okoli tega biznisa.... pardon, virusa

Starejše novice