Slovenci smo sodeč po raziskavah navdušeni nad plačevanjem s karticami, pripravljeni pa smo tudi na moderne tehnologije plačevanja, kot so biometrija in mobilne denarnice.

Vsaj enkrat tedensko kartico uporablja kar tri četrtine Slovencev, 12 odstotkov pa z njo vsaj enkrat na teden plačuje preko spleta, je pokazal MasterIndex, mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki v Sloveniji poteka od leta 2009.

Po pisanju STA je raziskavo maja na reprezentativnem vzorcu več kot 1050 posameznikov s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja izvedla agencija Mediana.

Vsaj dve kartici na Slovenca

Povprečno naj bi imel vsak Slovenec vsaj dve plačilni kartici, 89 odstotkom pa v denarnici najdemo kar tri plačilne kartice, poroča STA. Mastercard so raziskali plačilne navade Slovencev, starih med 18 in 55 let ter ugotovili, da te največkrat uporabimo za nakup vsakodnevnih pripomočkov, nakupe na bencinskih servisih in nakupe prek spleta. 

Posledično so za Slovence najbolj zanimivi popusti v trgovinah z živili, ki jih omogočajo kartice in plačevanje nakupov prek spleta.

Brezgotovinski družbi naproti?

V primerjavi z letom 2017, se kaže petodstotni porast nakupov s plačilnimi karticami, kajti dve tretjini Slovencev jih uporablja vsaj pri polovici vseh nakupov in skoraj polovica Slovencev z njimi plačuje tudi nakupe do 15 evrov. 

»Veseli nas, da smo Slovenci pripravljeni posvojiti nove tehnologije - metode plačevanja, saj nas to postavlja v sam vrh tistih, ki bodo spoznali vse prednosti tovrstnega plačevanja, obenem pa postavlja varnost in enostavnost uporabe visoko na prvo mesto za zagotavljanje brezskrbne prihodnosti,« pove predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji, Boštjan Fabjanič, ki ocenjuje, da Slovenci vse bolj zaupamo v brezgotovinsko družbo, ki jo porast uporabe plačilnih kartic.

Tehnologiji, kot kaže, zaupamo

Po mnenju 69 odstotkov vprašanih bo čez pet let najbolj priljubljeno plačevanje s plačilnimi karticami, le petina pa verjame, da bo najbolj uporabljeno plačevanje prek mobilnih telefonov. Več kot polovica Slovencev trdi, da so pripravljani uporabljati biometrijo in tretjina bi jih že zdaj plačevanje s karticami prenesla na mobilne telefone. 

Tudi delež nakupovanja prek spleta je pri Slovencih narasel od leta 2014 za skoraj deset odstotkov. Najraje še vedno kupujemo obleke, čevlje in modne dodatke, zaupamo pa tudi plačevanju namestitve in letalskih kart prek spleta.   

Kar 44 odstotkov za plačevanje že uporablja mobilni telefon, od tega je kar 30 odstotkov plačevanja z Moneto, malo manj pa z mobilno denarnico banke, ki izdaja njihovo plačilno kartico. Rezultati so lani pokazali, da je 37 odstotkov anketiranih pripravljenih uporabljati mobilno aplikacijo za plačevanje, letos pa je rezultat že na polovici (50 odstotkov).

In kako plačujemo na dopustu?

Vse redkeje pa se Slovenci odločamo za kupovanje tuje valute pred obiskom tujine. Pred odhodom je lani tujo valuto kupilo okrog 60 odstotkov ljudi, letos pa le še 47 odstotkov.

Imetniki kartic na počitnicah najbolj cenijo široko sprejetost kartic po svetu, zaščito pred njihovo zlorabo, ugodno menjalno razmerje pri plačevanju pa tudi brezobrestno plačevanje s plačilno kartico. 

Kot že običajno, bo tudi letos kar polovica prebivalcev za poletni oddih izbrala sosednjo Hrvaško. Tam je uporaba plačilnih kartic najbolj pogosta pri plačevanju na bencinskih servisih (48 odstotkov) in pri kupovanju hrane (40 odstotkov).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice