Kemijski inštitut je dobil dovoljenje za začetek poskusov testiranja cepiva proti covidu-19 na miših.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je Kemijskemu inštitutu izdala dovoljenje za začetek poskusov cepiva. Kot so povedali za STA, so vlogo vložili 25. marca, vendar so jo morali pred odobritvijo še dopolniti. 

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je pojasnil, da na odseku za sintezno biologijo in imunologijo testirajo novo platformo za cepiva, ki bo omogočila hitrejši, enostavneši in cenejši način priprave cepiva. Cepivo hočejo do kliničnih raziskav pripeljati s svojim znanjem. 

Jerala je marca za Finance pojasnil, da so se člani odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta povezali s skupinami Tehnične univerze v Münchnu, univerze v Regensburgu ter Aarhus univerze na Danskem. Po njegovih ocenah lahko pridejo do predklinične stopnje raziskav s pol milijona evrov.

Ali postopki odobritve trajajo predolgo?

Na Twitterju je Jerala primerjal izdajanje dovoljenja s Švico, kjer je »kolega v Švici dobil dovoljenje v enem dnevu, hiter postopek zaradi epidemije pač.« 

Kljub temu je bilo dovoljenje v Sloveniji izdano prej, ko kot običajno. Kot pojasnjujejo na upravi je v primeru popolne vloge, za katero ni treba nobene dopolnitve, in v običajnih delovnih razmerah potreben približno en mesec.

Kdo lahko v Sloveniji izvaja poskuse na živalih? 

V Sloveniji lahko poskuse na živalih izvajajo le organizacije, ki so odobrene s strani pristojnega območnega urada uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Poskusi na živalih morajo potekati v skladu z uredbo Evropskega parlamenta in sveta iz septembra 2010, ki ureja področje zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PROTI krutim testom (nepreverjen)

za humanost

dho (nepreverjen)

Ali ste vprašali nevladne organizacije, če lahko preizkušajo cepivo na miših ?

Starejše novice