Nizozemska organizacija Zelene destinacije (Green Destinations) je Slovenijo proglasila za prvo zeleno destinacijo na svetu, saj je dosegla kar 96 od 100 kriterijev za pridobitev oznake.

Častitljivi naziv so Sloveniji v torek dodelili na ljubljanskem gradu med dvodnevno konferenco Dneva globalnih zelenih destinacij (Global Green Destinations Day), kjer so med drugim razglasili še 100 drugih trajnostnih destinacij. Za podelitev naziva je zadostovalo doseči 85 kriterijev, med katere spadajo recimo kriteriji ločevanja odpadkov, skrb za kulturne rastline in živali, skrb za ohranjanje kulturne dediščine, zmanjšana raba fosilnih goriv, promocija lokalnih izdelkov in drugi. 

Med 100 najbolj trajnostnih destinacij uvrstili tudi Maribor

Zaradi letošnjega naziva Zelene prestolnice Evrope je Ljubljana gostila tudi to konferenco, na kateri so jo skupaj z Novo Gorico, Brdom, Kranjsko Goro, Mariborom, Ptujem, Slovenj Gradcem, Belo krajino in Velenjem že drugič uvrstili med 100 najbolj trajnostnih destinacij. V Sloveniji je sedaj vsega skupaj 17 takšnih destinacij in 10 nastanitvenih ponudnikov, med najnovejšimi Hostel Celica v Ljubljani, Hotel Jožef v Idriji in domačija Sobe z zgodbo Pr’Gavedarjo v Kranju. Druge internacionalne destinacije na seznamu, ki dosegajo najvišje kriterije trajnostnega turizma, so Nizozemska, Hrvaška, Portugalska, Čile, Kitajska, Španija in Velika Britanija.

Slovenija se naglo bliža zelenim dosežkom Kostarike

Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije je poudarila, da postaja Slovenija internacionalno vedno bolj iskana turistična destinacija kot majhna državica, ki dela velike korake v trajnostnem turizmu.

Udeleženci konference se po besedah direktorja Zelenih destinacij (Green Destinations) Alberta Salmana zavedajo današnjega pomena zelenega turizma, saj vse bolj kaže, da si obiskovalci želijo obiskovati zelene, tihe, avtentične in čiste kraje. Direktor Salman je zatrdil, da je pridobitev 96 točk (kriterijev) za naziv “zelene destinacije” izjemen rezultat, primerljiv z uspehom skoraj povsem “zelene” Kostarike, kateri se Slovenci po kriterijih trajnostnega razvoja in turizma naglo bližamo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice