Foto: Bobo
Slovenija danes praznuje dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka Osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacija Slovencev v drugi svetovni vojni.

Državna proslava ob prazniku upora proti okupatorja bo potekala popoldne na Mali Gori na Ribnico. Slavnostni govornik bo podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, med drugim pa se je bosta udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša.

Slednji bo ob tej priložnosti položil venec k spomeniku TIGR.

Pahor pa bo v počastitev državnega praznika državljane nagovoril iz predsedniške palače, z nagovorom se mu bo pridružil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Marijan Križman.

Ob tem bo v predsedniški plači znova potekal dan odprtih vrat, a v prilagojeni obliki, zato jo bodo obiskali le predstavniki omenjene zveze, medtem ko zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa naključnih gostov v predsedniški palači še ne morejo sprejeti.

Pahor in Križman bosta tudi položila venca k spomeniku Osvobodilne fronte v Rožni dolini, predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije pa tudi h grobnici narodnih herojev v parku ob stavbi parlamenta. Venec bo tja dopoldne položil tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Napovedani tudi protesti

Za popoldanske ure so napovedani protesti dela civilne družbe in nekaterih aktivističnih skupin, pri čemer pa je policija v zadnjih dneh večkrat opomnila, da je zbiranje ljudi z veljavnim odlokom še vedno omejeno.

Že v ponedeljek so 80. obletnico ustanovitve Osvobodilne fronte obeležili z odkritjem spominske plošče v Vidmarjevi vili. Obletnico pa so s spletno slovesnostjo v torek zaznamovali tudi v Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije.

Za dan ustanovitve Osvobodilne fronte velja 27. april 1941, ko je bila na sestanku nekaterih politikov in kulturnikov v Vidmarjevi vili v Ljubljani ustanovljena Protiimperalistična fronta, ki so jo pozneje preimenovali v Osvobodilno fronto slovenskega naroda in pozvali k oboroženemu odporu.

Gre sicer za manjšo zgodovinsko pomoto, saj je po drugi svetovni vojni dolgo časa veljalo prepričanje, da je bil omenjeni sestanek 27. aprila 1941, medtem ko je bil dejansko dan prej.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec (nepreverjen)

Jaz vem, da ni bilo tako, kot tukaj piše....malo preberite....

Muslimanska in… (nepreverjen)

24ur/novice/tujina/organizacija-za-clovekove-pravice-izrael-obtozila-apartheida.html
youtube.com/watch?v=2dqPSircEaU
youtube.com/watch?v=7IF0SRTaLHE

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Ti ne veš niti, da ti poštar babo drajsa ...

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

fuknjena komunistka (nepreverjen)

tudi jaz tako mislim

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Thed83 (nepreverjen)

SF SN!!!

Starejše novice