V Sloveniji je danes pričakovati prvo večjo pošiljko zaščitne opreme, in sicer milijon in pol kirurških mask tipa dva.

Pristojni so v zadnjih dnevih po pregledu stanja na terenu ugotovili pomanjkanje zaščitne opreme, predvsem za zdravstvene delavce, ki se z epidemijo koronavirusa soočajo v prvih bojnih vrstah, poroča STA.

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar ob opozorilih, da so države, ki so ogrožene zaradi koronavirusa, začele omejevati izvoz zaščitnih sredstev, vendarle pričakuje, da se bo preskrbljenost z zaščitno opremo v naslednjih dneh izboljšala.

Zaščitno opremo bodo razdelili tja, kjer jo najbolj potrebujejo, začenši v zdravstvene ustanove, nato pa v domove za starejše, kritično infrastrukturo in podjetja.

Po napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška si lahko v Slovenijo kmalu obetamo več kot tri milijone zaščitnih mask. Milijon in pol mask tipa dva bo dobavljenih danes, še milijon bolj učinkovitih mask tipa tri pa v ponedeljek.

»Ta dobava bo omogočila, da se bo poleg nujnih ustanov oskrbovalo tudi industrijo oziroma proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države,« je dejal minister, ki ga je vlada v sredo pooblastila za sprostitev zaščitne opreme iz državnih blagovnih rezerv.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice