Slovenija se za dva tedna ponovno zapira. Ustavljen bo javni prevoz, zaprte trgovine z nenujnim blagom, podaljšuje se šolanje na daljavo.

Z današnjim dnem je stopil v veljavo nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim se za štirinajst dni zapirajo vse nenujne trgovine, razen redkih izjem, med njimi so živilske trgovine. Po vsej državi se je ustavil potniški promet. Bodo pa lahko vozili taksiji.

Šolanje v naslednjih štirinajstih dneh še vedno poteka na daljavo, vrtci pa delajo le za nujne primere. V zaprtih prostorih lahko trenirali samo poklicni športniki. Prepovedano bo tudi uživanje hrane in pijače na javnih mestih.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Še naprej bodo odprte lekarne, banke in pošte.

Veljati začnejo tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Med izjemami za prehajanje meje brez karantene ne bo več lastništvo nepremičnine ali plovila, prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj Evropske unije oziroma schengenskega območja.

Premier Janez Janša je v četrtek zvečer na Twitterju navedel, da so razmere težke in lahko zmoremo zgolj z razumom in solidarnostjo.

»Nekaj tednov izpada šole lahko v skrajnem primeru nadomestimo z nekaj tedni podaljšanja v poletje. Tedna izpada zdravstva in posledic ni mogoče nikoli popraviti. Niti posledic izpada v kritični industriji,« je dodal Janša.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice