Foto: Francesco Cavallin, JETPHOTOS
Novo slovensko transportno letalo Spartan je opravilo svoj prvi testni let.

Po poročanju slovenskega letalskega portala Sierra5.net je novo slovensko vojaško transportno letalo C-27J NG Spartan v sredo, 11. januarja, opravilo svoj prvi testni let v končni poslikavi slovenske vojske. 

Let je bil opravljen na italijanskem letališču Torino - Caselle. 

Letalo bo poimenovano po slovenskem junaku Martinu Krpanu. Testni let je sicer trajal 107 minut z vzletom in pristankom. 

»Po sušnih leti je zdaj končno napočil čas, ko so proračuni spodbudnejši. Letošnji proračun in proračun za naslednje leto predvidevata višja sredstva, ne samo za doseganje ciljev Nata, temveč predvsem za doseganje lastnih ciljev in opremljanje Slovenske vojske. Tudi, kar se tiče letalstva imamo namen vlagati. V novem letu imamo namen vlagati v nove kapacitete, predvsem pa tudi v gradnjo hangarja za novo transportno letalo, ki ga bomo pričakali po vsej verjetnosti letos. Namen pa imamo kupiti še eno transportno letalo. Vemo in zavedamo se, da je pri letalu tako, da če hočeš imeti enega ves čas operativnega, bi potrebovali v idealnih razmerah tri letala, zato, da se menjajo ciklusi remontov, vzdrževanja in morda drugih nevšečnostih. Kako pomembno je da imamo letalo operativno, se je pokazalo zlasti poleti, ko je slovenska vojska odigrala ključno vlogo pri gašenju iz zraka,« je po poročanju letalskega portala, ob dnevu slovenskega vojaškega letalstva, dejal minister za obrambo Marjan Šarec

Slovenijo bi naj letalo stalo 72 milijonov evrov z vključenim davkom na dodano vrednost, pri tem pa je osnovna cena letala 48 milijonov evrov. 

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rgf (nepreverjen)

To sranje naj plačajo tisti,ki so podpisali pogodbo o nakupu in ne državljani republike Slovenije.Budale ene,kot da kaj bolj pametnega ne rabimo.Za reševalne helikopterje za hitre prevoze do bolnišnic slovenskih bolnikov pa ni denarja.Pa kdo za boga nam to sedaj vlada?.

Tabor (nepreverjen)

a si ti malo fuknjeni

In reply to by Rgf (nepreverjen)

pohorskisvizec

Golobčki vladajo!

In reply to by Rgf (nepreverjen)

Pujsa Pepa (nepreverjen)

citiram klovnove besede
Namen pa imamo kupiti še eno transportno letalo. Vemo in zavedamo se, da je pri letalu tako, da če hočeš imeti enega ves čas operativnega, bi potrebovali v idealnih razmerah tri letala, zato, da se menjajo ciklusi remontov, vzdrževanja in morda drugih nevšečnostih.
komentiram
Pomeni da bi vsak dedc moral imeti po 3 babe
kaj če katera crkne in je druga na servisu
bi bil pa lahko s tretjo operativen
Ga bom hitro zamenjala - tepčka

antonof (nepreverjen)

Pujsa Pepa
Če to storiš
ti dam lubčka na rilec

In reply to by Pujsa Pepa (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)

Sem mislil ,da bo imenovan po Mateju Toninu? Kdo se spomni policijskih gumi čolnov ki jih je krstila nekdanja blont policajka,ki so dobili naziv DILDO 1 in 2

Tabor (nepreverjen)

lahko bi se imenovali
Popravec 1
Popravec 2
Popravec 3
Popravec 4
Popravec 5
Popravec 6
pa bi imela slovenačka vojska super letalsko eskadrilo

In reply to by JBT (nepreverjen)

pohorskisvizec

A je šarko kdaj povedal kaj pametnega?Če pečeš krofe ne sme biti prepiha(to je njegov domet)!

pametni (nepreverjen)

baje pohorci sami sebi pravijo da so najboljši jebači
pol eta se z drvami jebejo
pol leta pa s snegom

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice