Komaj sredino februarja smo dosegli, ko so iz organizacije za varstvo narave WWF sporočili, da so se danes izčrpale zaloge rib, ki jih ulovijo ribiči oziroma vzredijo ribogojnice, poroča STA.

Slovenija bo tako odvisna od uvoza, saj je Slovenija v mesecu in pol porabila vse svoje letne ribje zaloge. Domača samooskrba z ribami je tako 13-odstotna. A tudi Evropa kot največji svetovni trg za ribe in morsko hrano uvozi več kot polovico morske hrane. Medtem ko je evropski dan odvisnost od rib 9. julij, pa ga druge države praznujejo drugače – Slovenija prav danes.

Prebivalec Slovenije v povprečju poje 10,8 kilograma rib na leto, kar Slovenijo uvršča med evropskimi državami – povprečje je 22,7 kilograma – na 23. mesto. Največ jih pojedo na Portugalskem (55,3) in v Španiji (46,2), sledijo pa Litva, Francija in Švedska, dodaja STA.

Danijel Kanski iz WWF Adria opozarja, da je treba preusmeriti globalno ribištvo in potrošništvo v trajnostno smer, saj podatki kažejo, da je okoli 33 odstotkov ribjih zalog prelovljenih, 60 pa se jih lovi do maksimalnih mej. To se kaže tudi v Sredozemlju in Jadranu.

V WWF so zato znova opozorili na projekt Fish Forward, s katerim želijo povečati zavest kupcev in poslovnega sektorja o pomembnosti izbire trajnostnih morskih proizvodov in njihovem vplivu na svetovna morja in ljudi. O tem jih osveščajo v spletnem vodniku.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice