FOTO: Tomaž Mihelič
Slovenija je po 10 letih spet priča veličastnim prizorom zbiranja več kot dvomilijonske jate pinož – ptic severnih krajev. Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje.

V zadnjih dveh tednih so na društveni Ornitofon dobili več klicev prebivalcev Zasavja o pojavljanju velikega števila ptic, ki še posebno v jutranjem in pozno popoldanskem času s svojim preletom zatemnijo nebo. Po pogovoru s klicatelji in ogledu fotografij ter video materiala, so ugotovili, da gre za ogromno, več kot  milijonsko jato pinož. Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje. 

Kot pravi Tomaž Mihelič, varstveni ornitolog DOPPS: »Ko smo prejeli prve klice na društvo, smo zelo težko verjeli, da je to sploh možno, kasneje pa spoznali, da gre ob specifičnih vremenskih razmerah in obrodu bukve za izjemno redke, a ponavljajoče dogodke.«

To so ptice iz severnih krajev

Pinoža (Fringilla montifringilla) je ptica severnih krajev, pri nas je redna zimska gostja, ki se lahko pozimi pojavi v precej velikem številu. Naravna zimska prehrana je sestavljena predvsem iz semen, bogatih z maščobami, od katerih ima pinoža daleč najrajši bukov žir.  

Da se v Sloveniji pojavi v tako velikih jatah morajo biti izpolnjeni določeni pogoji kot je bogat obrod žira v bukovih gozdovih in je ta zelo dostopen, prav tako pa v gozdovih ne sme biti snega. Invazije ptic so selitve posebne oblike, pojavu katerega po navadi botrujejo tudi specifične vremenske značilnosti kot so oster mraz in sneg na severu ter jugu, kar ptice zadrži na določenem območju. 
 

FOTO: Alen Ploj

V letošnji zimi imamo lahko invazijo večjega obsega, ki smo jo v Sloveniji nazadnje imeli  v zimi 2004/2005 na območju Bohorja ter v zimi leta 2008/2009, ko se je na skupnem prenočišču na območju Trnovskega gozda zbrala jata okoli dveh milijonov ptic, so povedali na Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Za jate je značilno, da prenočujejo skupinsko na nekem predelu gozda in zjutraj zapustijo prenočišče kot ogromna reka ptic, so še dodali. 

Ravno zaradi te specifične lastnosti so lahko v zimi 2004/2005 ocenili velikost jate na dva milijona osebkov. Najverjetneje se letošnja jata še vedno skupaj zadržuje nekje v okolici gozdov v Zasavju, ker ni opaziti razkropljenih pinož po celotni Sloveniji, kot se je to zgodilo v zimi 2004/2005. 

Vse, ki bi to izjemno veliko jato pinož opazili naprošajo, da jim podatke o pojavljanju sporočijo na društveni Ornitofon 041/ 712 – 796  ali mail dopps@dopps.si

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Igor Jurišič (nepreverjen)

Zanima me samo to, kako pinože daleč na severu vedo, kdaj je v Sloveniji bogat obrod žira, ki je enostavno dostopen, gozdovi pa niso prekriti s snegom. Gredo na "blef" proti jugu in se pač ustavijo tam, kjer so ugodni pogoji, ali imajo kak način komunikacije na daljavo, kot na primer kiti. Hvala za odgovor, Igor Jurišič

Starejše novice