Zaplavajte v čisti, osvežujoči vodi in se zraven še zabavajte.

Smo sredi peklenskega vročinskega vala, v katerem naj bi se temperature povzpele tudi do 40 stopinj Celzija. Ohladite se na kopališčih ob rekah, jezerih in ribnikih, ki se poleti spremenijo v priložnostna kopališča in nudijo tudi mnogo možnosti za druge dejavnosti. Ker je kopanje varno le na kopališčih, ki so temu namenjena, vedno preverite, kam se odpravljate. Slovenija ponuja kar 48 odsekov s kopalnimi vodami, kjer se ljudje že tradicionalno kopajo in kjer tudi redno spremljajo kakovost vode.

Pri tem pa seveda upoštevajte pravila za kopanje v rekah in jezerih!

Preden skočite v vodo, se prepričajte o njeni globini in če niste najbolj vešč plavalec, ne podcenjujete moči narave, saj so tokovi v rekah lahko zelo močni, brzice in vrtinci pa zelo nevarni. Na spletni strani Agencije za okolje preverite kakovost vode. V vodo nikar ne skačite pregreti, saj lahko vaše telo doživi šok in izgubite zavest. S sabo pa imejte dovolj pitne vode, da preprečite morebitno dehidracijo.

Kolpa

Ob Kolpi je kar deset naravnih kopališč: Prelesje–Kot, Sodevci, Radenci, Damelj, Učakovci–Vinica, Adlešiči, Pobrežje­–Fučkovci, Dragoši–Griblje, Podzemelj in Primostek. Je ena najčistejših in tudi najtoplejših rek (temperatura vode se v toplih dneh povzpne tudi do 28 stopinj Celzija). Ob reki lahko najdete tudi dodatne dejavnosti za vso družino.

Iški Vintgar

Ena najpogosteje obiskanih izletniških točk je tudi na obrobju Ljubljanskega barja, in sicer Iški Vintgar. V soseski, ki jo je izdolbla reka Iška, poiščite Grabljice, kjer lahko zaplavate v globoki vodi. Da pa ne boste samo poležavali, se odpravite na daljši izlet na Krim ali pa se po označeni, a strmi poti povzpnite do bližnjih ostankov Partizanske bolnišnice Krvavice.

Lepena na reki Soči

V teh vročih dneh se boste lahko ohladili v turkizni ledeno mrzli Soči in se nato ogreli s sprehodom po Velikih koritih Soče in Šunkovem vodnem gaju. Pohodniki pa se lahko odpravite na pohod do Krnskega in Dupeljskega jezera.

Kopališče Lajšt

Na sotočju Idrijce in Belce lahko zaplavate v kristalno čisti vodi kopališča Lajšt. V parku si med drugim oglejte tudi številne botanične in geološke zanimivosti. Zraven kopanja pa lahko tisti bolj športno dejavni igrate odbojko na mivki, košarko ali namizni tenis, se odpravite s kolesom v gore ali daljši pohod.

Reka Nadiža

Reka Nadiža velja za eno izmed najčistejših in najtoplejših alpskih rek, ki naj bi po ljudskem izročilu imela celo zdravilno moč. Kopate se lahko v naravnih tolmunih reke Nadiže. V bližini pa lahko igrate košarko, odbojko na mivki, mali nogomet, namizni tenis, balinate in kolesarite po označenih kolesarskih poteh.

Savinja pri kraju Letuš

Savinja je šesta najdaljša rekla v Sloveniji in ima kar nekaj naravnih kopališč. Najbolj priljubljeno je pri kraju Letuš, ki ima večjo prodnato plažo in lepo skalnato obalo. Velik del kopališča je v senci, saj ga iz obeh strani obdaja gozd. Voda je čista in za naravno kopališče razmeroma topla (približno 20  stopinj Celzija). Za dodatne družabne dejavnosti so na voljo številni travniki in gozdne stezice.

Blejsko jezero

Okoli jezera je več lepo urejenih kopališč, najbolj znani sta Grajsko kopališče pod Blejskim gradom in Velika Zaka pri kampu. Voda se poleti prav prijetno ogreje tudi do 23 stopinj Celzija. Na obeh straneh zaliva si lahko izposodite čoln ali pa obiščete mini živalski vrt, igralni park za otroke, prostor za badminton, namizni tenis, odbojko na mivki in košarko.

Velenjsko jezero

Velenjsko jezero je med večjimi kopališči v Sloveniji in je pravi raj za športne navdušence, ki lahko zraven kopanja še jadrajo, deskajo, supajo, taborijo, igrajo nogomet, odbojko na mivki, minigolf, košarko, tenis, se odpravijo na jahanje, vadbo golfa ali vožnjo s pletnjo do vodnega mesta. Poleti obratuje tudi vodni park.

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je največje in najgloblje naravno jezero v Sloveniji. Najbolj priljubljeni plaži sta Fužinarski zaliv in Ukanc s prodnato plažo. Voda v jezeru je zelo čista in se lahko segreje vse do 22 stopinj Celzija. Idilična okolica je idealno izhodišče za pohodništvo in gorništvo, kolesarjenje, ribolov, jahanje, športno plezanje, adrenalinske in ekstremne športe ter plavanje.

Šobčev bajer

V borovem gozdu ob Savi Dolinki se lahko osvežite v manjšem umetnem jezeru Šobčevem bajerju. Bližina Triglavskega narodnega parka ponuja številne dodatne dejavnosti: podate se lahko na potep po okoliških gorah ali se v kampu Šobec, ki je med največjimi in najbolje urejenimi kampi v Sloveniji, zabavate z igranjem tenisa, odbojke na mivki, malega nogometa, badmintona, namiznega tenisa.

Ivarčko jezero

Ivarčko jezero pod Uršljo goro je zaradi rekreacijskega centra z urejenimi športnimi igrišči za odbojko, košarko, namizni tenis, minigolf in rusko kegljišče vse bolj obiskano.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice