Foto: Bobo
Slovenske železnice so dobile dovoljenje varuha za vstop v Nomago.

Agencija za varstvo konkurence je prižgala zeleno luč vstopu Slovenskih železnic v lastništvo skupine Nomago, ki ponuja avtobusne prevoze po državi in druge oblike mobilnosti. 

Koncentracija je skladna s pravili konkurence, piše v odločbi, objavljeni na spletnih straneh agencije.

Pogodbo o vstopu Slovenskih železnic v lastništvo skupine Nomago sta aprila letos podpisala generalni direktor železnic Dušan Mes in glavni izvršni direktor podjetja Adventure Investments, lastnika Nomaga, Aleš Škerlak.

Slovenske železnice lahko pridobijo sto odstotni delež Nomaga

Skupina Slovenske železnice je s skupino Nomago vstopila v strateško partnerstvo na razvoju mobilnosti v Sloveniji in širši regiji, je takrat zapisal Mes.

Slovenske železnice bodo po zaključku transakcije postale 50-odstotne lastnice Nomaga. Kupnina je dogovorjena v fiksni višini 15,75 milijona evrov, preostali del pa bo odvisen od poslovanja skupine v naslednjih letih.

Ob tem imajo Slovenske železnice tudi izključno pravico pridobiti sto odstotni delež v Nomagu do konca leta 2024.

Prihodki matične družbe Nomago letos 86 milijonov

Nomago v cestnem potniškem prometu prevoze izvaja na več kot 650 linijah, skrbi za prevoze več kot 100 šol in podjetij po vsej državi, zagotavlja mestni potniški promet v Celju, Novi Gorici, Idriji, Krškem, Postojni, Velenju in Brežicah, sistem javne izposoje koles ima vzpostavljen v 11 slovenskih občinah in je tudi vodilni ponudnik letalskih kart v Sloveniji.

Po poslovnem načrtu bodo poslovni prihodki matične družbe Nomago letos dosegli 86 milijonov evrov, kar bi bilo tretjino več kot v letu 2021, poslovni prihodki celotne skupine pa naj se ustavili pri 100 milijonov evrov. 

Skupina državnega železniškega operaterja je medtem lani po navedbah podjetja ustvarila 544 milijonov evrov prihodkov.

Steber mobilnosti

V Slovenskih železnicah poudarjajo, da je njihov strateški cilj postati glavni steber mobilnosti, uporabnikom pa naj bi v prihodnje ponudili celovite in okolju prijazne storitve od doma do cilja. 

Slovenske železnice sicer v potniškem prometu z več kot 500 vlaki na dan prepeljejo v povprečju več kot 14 milijonov potnikov na leto.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
44 (nepreverjen)

Slo železnice.jama brez dna za tiste pri koritu

Surfeiter (nepreverjen)

Kraja državnega denarja ... kanaliziranje našega davkoplačevalskega denarja v zasebna podjetja ... pizda, ene Slovenske železnice v roku ene ure same naredijo en Noma ... kako že?

Starejše novice