Slovenski čebelarji bodo letos pridelali približno 1750 ton medu, pojasnjujejo na Čebelarski zvezi Slovenije, kjer letošnje leto ocenjujejo kot povprečno, a boljše od leta 2016 in veliko boljše od lanskega, poroča STA.

Čebelarji si prizadevajo, da bi bil med vključen v nacionalno shemo Izbrana kakovost Slovenije, specifikaciji pa je, kot so navedli na zvezi, trenutno v pripravi in usklajevanju. Takoj, ko bo usklajena, jo bodo posredovali ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v potrditev.

Čebelje družine se pripravljajo na zimo

Čebelarska sezona je sicer končana in tako se čebelje družine pripravljajo na zimo, medtem ko čebelarji v tem času v gnezda več ne posegajo in skrbijo za mir na čebelnjaku. Po tem, ko bodo pregledali in sortirali satje, bodo začeli taliti oziroma kuhati staro izločeno satje. Dobljene voščene kolače bodo zamenjali za satnice, ki bodo na uporabo počakale na hladnem do spomladi.

November je za čebelarje tudi idealen trenutek za temeljito uničenje preostalega števila varoj. Pozno jesensko tretiranje varoj je nujno, če so čebelarji ob oktobrski diagnozi ugotovili, da je v družini preveliko število varoj.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BOLEZNI ČEBEL (nepreverjen)

Pohlevna gniloba
Huda gniloba
Akarioza
Tropileloza
Varoza
Mali panjski hrošč
Virus akutne paralize čebel
Virus kronične paralize čebel
Virus deformiranih kril
Virus črnih matičnikov
Virus mešičkaste zalege
Čebelji Y virus
Čebelji X virus
Filamentozni virus
Virus motnih kril

Starejše novice