Slika je simbolična.
Slovensko zdravniško društvo za uvedbo obveznega cepljenja.

V Slovenskem zdravniškem društvu pozivajo državni zbor, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC (preboleli, celjeni) oziroma obvezno cepljenje proti covidu-19.

Zdravniki želijo v novem letu vsem bolnikom ponovno omogočiti normalno dostopnost zdravljenja vseh bolezni, za kar je ključno cepljenje, so poudarili.

Bolniki že dve leti z zamikom dostopajo do zdravstvenih storitev

V novoletni poslanici Slovenskega zdravniškega društva so zdravniki opozorili, da slovenski bolniki že dve leti z zamikom dostopajo do zdravstvenih storitev.

Poudarili so, da je nujno treba zaščititi vse bolnike in jim omogočiti dostop do zdravstvenih storitev, ki so jih imeli na voljo pred epidemijo covida-19.

Zdravniki so namreč soočeni z dodatnim bremenom, ki ga predstavljajo covidni bolniki z dihalnimi težavami in zapleti.

Cepljenje je ključno

Opozorili so, da je cepljenje ključno, saj omogoča lažji potek bolezni in s tem zdravljenje več bolnikov z drugimi boleznimi, kljub temu, da ne nudi popolne zaščite. Poudarili so, da je svoboda posameznika omejena s svobodo soljudi.

»Necepljeni ogrožajo že cepljene, a imunološko krhke posameznike, kar ni etično. Kot edini uspešni ukrep ponuja medicinska znanost cepljenje,« so zapisali v društvu.

Ob tem so izpostavili, da je cepljenje brezplačno in dostopno vsem prebivalcem Slovenije.

Poklukar vesel, da so se odprle razprave o obveznem cepljenju

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal rezultate Dnevov cepljenja, izrazil veselje, da so se v minulih dneh odprle razprave o obveznem cepljenju in pogoju PC oziroma o bodočem statusu necepljenih v družbi. Meni, da bo družba morala glede tega zavzeti stališče, pri tem pa moramo biti kar se da enotni.

Poleg medicinske stroke, ki bi med drugim povedala, kakšen delež precepljenosti potrebujemo, pa morajo o načinu, kako to doseči, povedati svoje še druge stroke, kot so sociološka, pravna in tako dalje.

 Ob tem je spomnil, da se sosednje države že odločajo, da morajo posamezni segmenti družbe že izpolnjevati pogoj PC. Dodal je še, da to ni vprašanje samo za ministra za zdravje, ampak za vse nas.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Pras...e 'vi ogrožate nas. Svi.e crknite in trpite v pekli ,gno...ji.Mislite da se bom jaz zdrav cepil zaradi nekega starčka,ki mu cepibo ne pomaga in nas obtožuje?mar...š svi...nje.upam da nekomu dekl odnese in vas natreska,banda teroristična.

345 (nepreverjen)

Tako mislečim bi bilo treba vse socialne pravice odvzeti, sociala je tudi obveznost, ne samo pravica. Očitno pa fejst strahopetna pojava da se boji ene igle... :)

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Igorp (nepreverjen)

Pa kdo se boli igle, ce si tako pameten mi prosim razlozi spodaj sem naposal... pa da te vidim??
Ne mesaj sociale pa boleznires ne vidim povezave..

In reply to by 345 (nepreverjen)

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Tako je tudi prav. Za obvezno.

Igorp (nepreverjen)

Zakaj..zakaj ... ne razumem pa kaj vam je politiki hocejo da se narod med sabo krega.... ker smo avce ce bi biki kot pred casi bi bil upor.. in tega se bojijo...na zalost
Naj mi nekdo razlozi pa se grem cepit...
Kaj bom profitiral ce se frem cepit?? Da bom verjetno prebolel lazjo obliko.. ampak verjetno..kdo pa ve kaksno obliko bom prebolel?? Teorija zarote?? Povejte mi kaksni bodod stranski ucinki?? Dobeden mi ne zna povedet, na vseh zdravilih pise?? A sem jaz isti kot nekdo ki je star 20 let ali pa nekdo ki je star 60 let?? Primer lekadol otrok vzame polovico odrasla oseba lahko vzame dva ce so mocne bolecine?? In jaz ko ce bom cepljen res ne moram prenasati virusa??
Moje osebno mnenje je ce bi to res bilo tako bi se morali testirati na vsakem vogalu neglede preboleli cepljeni levi ali desni??!
Prosim za konkretne odgovor?!

Kurircek (nepreverjen)

Tistemu ki me bo hotel prisilno z tem zastrupljati bom, kot prašicu izpustil kri, hvala za razumevanje.

Starejše novice