Informacijski pooblaščenec je v nadzoru ponujanja vinjet prek sporočil SMS ugotovil, da je spletno domeno v Sloveniji registrirala neobstoječa oseba in da je končni uporabnik premijske številke na Sejšelih. V zvezi s primerom je podana kazenska ovadba.

Ponudba s strani Hallo Kupon je v januarju kar deževala na mobilnike slovenskih državljanov. Sporočilo je uporabnike vabilo k naročilu vinjete po polovični ceni. Naročilo naj bi izvedli s klicem na premijsko telefonsko številko 0038690142820 ali preko obiska spletne strani www.hallokupon.si/v.

Sporočilo s ponudbo za polovično ceno vinjete.

Toda hitro se je dalo slutiti, da nekaj ni v redu. Informacijski pooblaščenec je ugotovil, da je bila domena hallokupon.si registrirana 14. decembra lani za obdobje enega leta, vendar fizična oseba, ki naj bi domeno registrirala, na navedenem naslovu v Ljubljani po podatkih centralnega registra prebivalstva in Geodetske uprave RS sploh ne obstaja.

Goljufija iz Sejšelov

Poleg tega uporabnik premijske številke ni registriran za opravljanje dejavnosti prodaje v Sloveniji, nima slovenskega transakcijskega računa in ne davčne številke, s čimer sicer večina slovenskih operaterjev običajno pogojuje pridobitev in uporabo premijskih telefonskih številk ter sklenitev pogodbe s končnim uporabnikom. Ponudnik »poceni« vinjete naj bi sicer prihajal iz Sejšelov.

»Sicer v tem delu ne gre za pristojnost informacijskega pooblaščenca, a se vseeno sprašujemo, kako je tak neobstoječi poslovni subjekt s Sejšelov premijsko telefonsko številko pri operaterju sploh lahko zakupil. Prav to ima namreč ključno vlogo, saj IP pri poslovnem subjektu s Sejšelov, ne more izvajati nadzora nad izvajanjem določb ZVOP-1, ker je njegova ozemeljska veljavnost omejena,« opozarjajo.

Informacijski pooblaščenec pri poslovnem subjektu s Sejšelov ne more izvajati nadzora nad izvajanjem določb zakona o varstvu osebnih podatkov. Zato tudi v primeru ugotovljenih nezakonitosti pri obdelavi mobilnih telefonskih številk upravljavcu s Sejšelov ne bi mogel odrediti nobenih inšpekcijskih ukrepov in zoper njega tudi ne voditi prekrškovnega postopka.

Glede na to, da je bilo ugotovljeno, da obstaja sum storitve več kaznivih dejanj z namenom protipravne pridobitve premoženjske koristi, je informacijski pooblaščenec zoper neznanega upravljavca osebnih podatkov slovenskih uporabnikov storitev mobilne telefonije skupaj z Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve in Tržnim inšpektoratom Republike Slovenije policiji podal kazensko ovadbo, sam pa postopek inšpekcijskega nadzora zaključil.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice