Z iztekajočim se letom bomo z naših vetrobranskih stekel strgali tudi vinjete 2018.

Mordra še velja do februarja, nato pa bodo Darsovi cestninski nadzorniki že aktivnejši pri svojem nadzoru. V letošnjih prvih desetih mesecih so od 32.000 izdanih plačilnih nalogov izdali 25.000 zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, četudi je bilo v tem obdobju v primerjavi z lanskim prodanih še več vinjet vseh vrst, z izjemo letnih za motorna kolesa.

Za vožnjo po avtocestah brez veljavne vinjete je tako predpisana globa 300 evrov, v primeru, da je ne namestimo z njenim prvotnim lepilom ali pa z nedovoljenim posegom spremenimo oziroma zmanjšamo učinkovitost lepila, pa 500 evrov

A kmalu bomo modre zamenjali za rožnate, veljavne do leta 31. januarja 2020.

Vir: DARS

Pri nakupu kratkotrajnih vinjet preverite, ali je preluknjana na pravi datum, saj lahko v nasprotnem primeru pri prodajalcu reklamirate le nenalepljeno. Vse poškodbe vinjet pri nameščanju lahko v 30 dneh od nakupa reklamirate pri Cestninsko uporabniškem centru v Ljubljani. Če jo poskusite odstraniti, se bo na njen pojavil varnostni napis »neveljavno« in s tem reklamacija ne bo več možna.

Za tedenske vinjete za motorna kolesa je treba odšteti 7,5 evra, polletne 30 in letne 55 evrov, medtem ko za osebna vozila stanejo tedenske 15 evrov, mesečne 30, letne pa 110 evrov. 

So avstrijske resnično cenejše?

Velikokrat se ceno naših vinjet primerja z avstrijskimi, ki veljajo - kljub zmerni podražitvi - cenejše od slovenskih, neupoštevajoč, da poleg nakupa vinjet Avstrijci zaračunavajo tudi dodatno cestnino na posameznih odsekih, predorih in gorskih cestah, medtem ko slovenske veljajo »za vožnjo po vseh slovenskih avtocestah in hitrih cestah v upravljanju DARS, ne glede na njihovo dolžino«.

Vir: Asfinag

Od Gradca do Linza boste na Pyhrnski avtocesti odšteli za najprej za predor Gleinalm 9 evrov, nato pa za predor Bosruck 5,50 evrov. Čez prelaz Brenner bo treba odšteti 9,50 evrov, za predor Arlberg pa 10 evrov.

Vožnja skozi predor Karavanke stane 7,20 evrov, na poti od Beljaka do Salzburga pa predornina za predora Katschberg in Tauern 11,50 evra.

Če vas bodo nadzorniki avstrijske avtocestne družbe zalotili brez vinjete oziroma bo ta nepravilno nameščena, vam bodo zaračunali kazen od 120 evrov naprej. V primeru, da globe ne poravnate, sledi upravna kazen od 300 do 3.300 evrov.

Vir: AMZS

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice