Pediater Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana poudarja, da nekateri strokovnjaki odsvetujejo nošenje zaščitnih mask za mlajše od treh let. Kako pa je s starejšimi otroki?

Današnje vladne novinarske konference se je udeležil strokovni direktor Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Pokorn, ki je uvodoma poudaril, da ga kot pediatra izjemno veseli, da so se otroci končno vrnili v vse razrede šol in vrtce.

»Obenem pa me, kot infektologa skrbi, ker so otroci spet v kolektivih, kar bo gotovo prineslo povečano širjenje koronavirusne okužbe med populacijo,« je poudaril Pokorn.

Pri tem je dodal, da so prve raziskave najprej kazale, da so otroci manj dovzetni za okužbo in da jo prebolevajo asimptomatsko.

»Obenem pa so se po izbruhu epidemije zelo hitro zaprle vse učne ustanove in so bili otroci doma. V jesenskem času, ko so se šole spet odprle in so se raziskave nadaljevale, so ugotovili, da so lahko predvsem večji otroci vir okužbe za odrasle. Pokazalo pa se je, da gibanje virusa v otroški populaciji odraža intenziteto kroženja virusa v splošni populaciji,« izpostavlja Pokorn.

Kdaj je nošnja zaščitnih mask pri otrocih sprejemljiva?

Po njegovem mnenju je šole potrebno ohraniti odprte, vendar pa ne smemo dovoliti, da bi nam okužbe ušle izpod nadzora, zato je še vedno treba upoštevati načela varnega druženja in nositi maske.

»Pri otrocih je kar nekaj vprašanj, ali so maske za njih primerne oziroma varne. Ameriški center za nadzor bolezni in britanski strokovnjaki odsvetujejo maske za mlajše od treh let, naj bi pa bile maske po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije primerne za otroke, stare 6 let in več,« dodaja Pokorn.

Po njegovih besedah naj bi maske nosili predvsem otroci, stari 12 let in več, ker zanje veljajo enaka pravila, kot veljajo za odraslo populacijo, in ker so tudi oni, ko gre za širjenje novega koronavirusa, enako pomembni. 

»Kakšnih prepričljivih dokazov, da je nošenje mask pri otrocih za njih kakor koli nevarno, ni. Tudi v zadnjem času je bilo narejenih kar nekaj raziskav, ko so otroci nosili maske tudi v mirovanju in so jim pri tem merili vsebnost kisika v krvi ter ogljikov dioksid v izdihanem zraku. Ugotovili so, da ni kakšnih pomembnih sprememb pri teh parametrih. Na neko normalno delovanje nošenje kirurške oziroma navadne maske nima nikakršnega vpliva in je s stališča zdravstva popolnoma sprejemljivo,« zaključuje Pokorn.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice