Pred skorajšnjim začetkom novega šolskega leta v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije izpostavljajo stališče, da so modeli in priporočila o izvajanju pouka presplošni in ne odgovarjajo na zahtevna vprašanja.

Že aprila letos je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Ministrstvo za šolstvo pozval, naj sindikat kot visoko reprezentativnega zastopnika interesov in stališč zaposlenih v vrtcih, šolah, dijaških domovih in fakultetah vključi v aktivnosti iskanja najboljših rešitev in oblikovanja prilagoditev v vzgoji in izobraževanju, potrebnih zaradi posledic epidemije, vendar kot opozarjajo, so odgovorni njihov poziv prezrli

»Presenetljivo je, da šolske oblasti ne vidijo oziroma ne želijo prepoznati pomena izkušenj praktikov pri oblikovanju prilagoditev za čim boljše delovanje vzgojno-izobraževalnega sistema. Logična posledica takšnega odnosa je dejstvo, da nas šolske oblasti niso povabile niti k usklajevanju predvidenih organizacijskih modelov in priporočil za izvajanje pouka, ki so bili pred kratkim posredovani šolam in predstavljeni javnosti,« opozarja sindikat.

Odsotnost strokovnih priporočil in pretirana splošnost navodil

Kot izpostavlja Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, sta osnovni slabosti priporočil pred začetkom pouka pretirana splošnost ter izogibanje odgovorom na zahtevna vprašanja

»To je najbolj očitno pri vprašanju izvedbe pouka na daljavo, ki je v primerjavi s spomladanskim izobraževanjem na daljavo bistveno zahtevnejše za izvedbo,« pravijo v sindikatu.

Prav tako poudarjajo, da o načinu organizacije in poteka pouka na daljavo še nekaj dni pred začetkom novega šolskega leta praktično ni mogoče izvedeti ničesar, čeprav gre za ključno vprašanje. Podobno nedorečeno naj bi ostalo še temeljno vprašanje ocenjevanja. 

»Čeprav je splošno prepoznano, da izobraževanje na daljavo povečuje razlike v škodo tistih, ki so v slabšem materialnem in socialnem položaju, odgovorov, kako bomo te učinke nevtralizirali, ni. Izjema je zgolj priporočilo, naj učitelji pri osvajanju znanja in ocenjevanju znanja pri izvajanju pouka na daljavo upoštevajo pogoje, ki jih imajo različni učenci in dijaki,« nadalje pravijo v sindikatu.

Ministrstva za šolstvo ne zanima pojav morebitnih okužb

Pri tem nadaljujejo, da je težava tudi odsotnost strokovnih priporočil za predšolsko vzgojo ter za osnovne šole s prilagojenim programom, pri čemer izpostavljajo tudi težavo obsežnega dodatnega dela, ki ni nikjer ovrednoteno.

»Če bo pouk tekel izključno v šolah, bodo morali učitelji – poleg vseh drugih obveznosti – evalvirati še potek izobraževanja na daljavo v preteklem letu, pripraviti individualne načrte za posamezne učence ... Vse to naj bi bilo postorjeno do sredine septembra,« izpostavljajo v sindikatu. Tako se sprašujejo, kdaj naj bi delavci vse omenjene naloge opravili, poleg že tako ali tako povečanih obremenitev.

Kot pravi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pa Ministrstvo za šolstvo najmanj zanima vrednotenje že omenjenih dodatnih nalog kot tudi možna tveganja za okužbe, ki jim bodo izpostavljeni zaposleni, učenci, dijaki in študentje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice