Na blogu antropologinje Vesne Vuk Godina se je pojavil ostro obsojajoč prispevek o stavkajočih zdravnikih, zdravnica Zdenka Čebašek-Travnik pa je njeno pisanje javno okrcala.

S vpadljivim naslovom “Pohlepnim asocialnim pošastim nismo nič dolžni, oni so dolžni nam” je antropologinja Vesna Vuk Godina pričela svoj prispevek, v katerem ogorčena udriha po nemoralni, narcistični in slabo vzgojeni generaciji mladih zdravnikov, ki zahtevajo plače, primerljive z bogatimi zahodnimi deželami. Pri tem naj bi mislili le nase, moralnega kompasa za osnovo opravljanja zdravniškega poklica – pomoč sočloveku – pa nimajo. Če ne dobijo zahtevanih povišic, so zagrozili celo z odhodom v tujino. Zanjo je njihova argumentacija za zahtevano povišico nična – menijo namreč, da so za pridno učenje potrebovali nič koliko let in jim že zato pripada višja plača.

»Po tej logiki bi poleg mladih zdravnikov imeli najvišjo plačo tisti, ki so največkrat ponavljali razrede, najdlje pavzirali med študijem itd. Tudi oni so v svoje izobraževanje vložili več truda kot študenti, ki jim študij dobro gre,« piše Vuk Godina.

Predrzni zdravniki se po pisanju slovite antropologinje prav tako ne zavedajo, da smo njihov dolgoletni in zahtevni študij financirali prav davkoplačevalci. Tako oni niso na mestu, da bi postavljali zahteve, pač pa to pripada nam – bolnikom.

»Tako kot bi morala parlamentarcem odreči plačilo, če svojo službo izrabljajo za boj za oblast, bi morala tudi mladim strokovnjakom z zdravniki na čelu odreči pravico – kot sem napisala že zadnjič –, da po končanem šolanju zapustijo državo in grejo delat drugam, če pred tem ne povrnejo državi stroškov lastnega izobraževanja. In to z obrestmi.«

Zdravnica in nekdanja varuhinja človekovih pravic ogorčena

Na njeno pisanje je ogorčeno odgovorila psihiatrinja in nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, ki je podala precej drugačen vpogled v resnično stanje naših zdravnikov. Prispevek Vuk Godine označuje s sovražnim govorom, njeno pisanje pa da je neobjektivno – le tu in tam se pojavi kakšna objektivna resnica, meni Čebašek Travnikova. Ugotavlja, da v tujino ne odhajajo le zdravniki, pač pa tudi diplomanti drugih strok, ki bi potemtakem sami državi, ki jih je z davkoplačevalskim denarjem financirala, morali vračati denar. Sicer se strinja, da nekaj najglasnejših zdravnikov pri svojih zahtevah res vodi predvsem pohlep, so pa tudi drugi, ki imajo drugačno zgodbo.

»Za tistih nekaj, ki jih osebno poznam, denar ni bil glavni motiv, temveč želja po znanju – kakršnega v Sloveniji niso mogli dobiti, iskanje boljših delovnih pogojev v kliničnem ali raziskovalnem delu ter tudi dejstvo, da niso dobili redne službe niti po končani specializaciji,« piše Čebašek Travnikova.

Odhodu v tujino botruje vse kaj drugega kot pohlep

To je torej druga plat zgodbe o povodih za stavko naših zdravnikov. Zaradi pomanjkanja kadra ne le zdravnikov, pač pa tudi drugega medicinskega osebja, na kar so opozarjali tudi na mariborski travmatologiji, mnogi zdravniki delajo veliko več nadur, kot bi bilo za njihovo zdravje in zdravje pacientov primerno. Stisnjeni so v sistem točk in glavarin, ki ga vsiljuje ZZZS in zaradi katerih se sploh ustvarjajo dolge čakalne dobe. Prav tako psihiatrinja opozarja na razmah samomorov med zdravniki, o čemer je pisala že avtorica Pamela Wible.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nataša šoštarič (nepreverjen)

Sem čakala v vrsti v Mercatorjevi trgovini nasproti Onkološkega inštituta v Lj., ko se je mimo vrste prerivala ženska. Ko je stala pri blagajni, sta dva človeka v vrsti zahtevala, da se postavi v vrsto od zadaj. Gospa nas je vse primitno nadrla z besedami "Kaj pa ste vi? Jaz sem Čebešek Travnikova in ne bom čakala v vrsti pred blagajnami!" Prepričana sem, da noben komentar ni potreben, saj je primitivka povedala sama kdo je.
Veliko zdravnikov pa v dopoldanskem osemurnem delovniku opravi še ambulanto, ki je posebej plačana, predava na medicinski fakulteti, ki je posebej plačano. Trije dohodki v enem samem osemurnem delovniku. Veliko zdravnikov si je prielo značko JAZ SEM BOG, SO POHLEPNI IN AROGANTNI. Pa to niso mladi zdravniki, ampak že zverzirani goljufi.

Starejše novice