Konec letošnjega leta se izteče mandat trenutnemu predsedniku Republike Slovenije, Borutu Pahorju. Predsedniške volitve bodo tako potekale v novembru 2017.

Medtem ko se predsedniku države Borutu Pahorju izteka mandat in je podal že kandidaturo za novega, sta se v predsedniško bitko z njim podala tudi Marjan Šarec in Milan Jazbec.

Politične stranke zaenkrat še skrivnostne

Stanka SD je že podala svojo podporo trenutnemu predsedniku države Borutu Pahorju. Politična stranka Desus zaenkrat svojega kandidata nima, stranka SDS kandidata še ne razkriva, stranka SMC pa je podala izjavo, da primerno osebo že imajo in, da bodo kandidata ali kandidatko razkrili po poletnih počitnicah. Nova Slovenija naj bi razmišljala o dveh imenih, špekulira pa se o predsednici stranke Ljudmili Novak ali vidnemu članu stranke Jožefu Horvatu. Kandidaturo za predsednika prav tako po zadnjih informacijah namerava vložiti Zmago Jelinčič.

Kdo sta Marjan Šarec in Milan Jazbec?

Marjan Šarec je univerzitetni diplomirani igralec in od leta 2010 župan občine Kamnik. Kljub igralski karieri in trenutni županski funkciji, je po lastnih besedah v zasebnem življenju umirjen in domoljuben človek. Svoj redki prosti čas namenja popravilu različnih tehničnih stvari ter urejanju okolice hiše. V veselje in sprostitev mu je pridobitev novih rastlin, ki jih nato lahko posadi na svojem velikem vrtu in spremlja njihovo rast, pravi. Spomin na čase, ko so doma imeli kmetijo ohranja traktor, ki sodi skoraj med starodobnike, ki ga tudi zanimajo. Rad bere, najraje pa ima zgodovinske knjige, saj je proučevanje zgodovine njegova strast. S podobnim zanimanjem si rad ogleda tudi kakšen dokumentaren film.

»Čas je za novo generacijo na najvišjih položajih. Ne želim biti samo kritizer in opazovalec, ampak želim aktivno poseči v slovensko politiko. V lokalni politiki sem dokazal, da je to mogoče, pravzaprav nujno,« je svoje namene ob kandidaturi za Mariborinfo pojasnil Marjan Šarec.

Milan Jazbec je gimnazijo končal v Brežicah, kasneje pa diplomiral iz novinarstva leta 1981 in iz obramboslovja leta 1983. Od leta 2005 predava diplomacijo na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju, občasno pa tudi na Fakulteti za družbene vede. Je odgovorni urednik mednarodne znanstvene revije European Perspectives. Njegova prva zaposlitev je bila v politiki in sicer, kot profesionalni član predsedstva slovenske mladinske organizacije. Ima dolgoletne izkušnje iz diplomacije, gospodarstva, akademske sfere, novinarstva in politike ter pomembne izkušnje iz vodenja velikih domačih in mednarodnih poslovnih in upravnih sistemov ter dogodkov in projektov.

»Kot dolgoletni diplomat in veleposlanik, profesor in pisatelj z bogatimi izkušnjami iz gospodarstva, a tudi kot nekdanji športnik in preprost, skromen fant s slovenskega podeželja, vse to vidim zelo jasno, tako tudi delujem in sedaj želim to pokazati celotni slovenski javnosti, svojemu narodu. Prepričan sem, da imam dovolj moči, strasti in znanja za petega predsednika Republike Slovenije,« je zapisal Milan Jazbec.

V igro tudi Damjan Murko?

V zadnjih dneh se je v medijih kot morebitni predsedniški kandidat pojavil tudi Damjan Murko, samooklicani štajerski slavček in na presenečenje številnih izjavil, da namerava zbirati podpise podpore za predsedniško kandidaturo.

»Zakaj pa dvomite v mojo resno namero kandidature za predsednika države? V svoji karieri sem dosegel vse, vse o čemer lahko nekateri samo sanjajo iz nič sem naredil blagovno znamko in dostojno živim od tega. Čas je za nekaj novega, za nove izzive, ki pa jim bom zagotovo kos. Saj sem sposoben, discipliniran, deloven ... Nikoli res nikoli, ne bi delil ljudi na raso, versko ali spolno prepričanje in poskrbeti bo treba tudi za najbolj ranljive, otroke in upokojence. Več denarja kulturi in umetnikom, kot sem tudi sam in nenazadnje dovolj pretvarjanja, da je v naši državi vse v najlepšem redu. Navzven uf, na znotraj pa fuj, kot je že rekel naš župnik, in imel je prav. Čistka v vseh pogledih!« je ob tem za Mariborinfo dejal Damjan Murko.

Murko, ki ga Slovenija pozna predvsem kot samopromotorja, pevca in avtorja knjige Srečen sem, ker sem moški, je tako ob svoji najavi, da misli kandidirati za predsednika države še dodal:

»Uradno najavil kandidature še nisem, čakam na pravi trenutek in na moj instinkt, ki me še nikoli ni prevaral. Že nekaj časa se pa igram s to mislijo, da bi bil uspešen in predvsem izredno priljubljen kot predsednik.«

Dejstvo pa je eno. Pahorja bo kot medijsko pojavo težko premagati in vreči iz prestola predsednika republike. Tako je vse bolj jasno, da bodo te predsedniške volitve potekale v luči medijskega šova in samopromocije. Je možno trenutnega predsednika republike v tem premagati?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice